El procés imparable de digitalització que viuen les empreses, les administracions i la societat des de fa anys ha convertit els riscos informàtics en una de les principals amenaces de l’actualitat. En aquest escenari, agafa pes l’aposta per la ciberseguretat, un element clau que les darreres setmanes ha guanyat protagonisme arran de les informacions sobre l’ús del programa Pegasus per espiar diversos polítics catalans i espanyols. En plena polèmica, la celebració del ‘Barcelona Cybersecurity Congress’ s’ha convertit en un fòrum on experts, ‘hackers’ i empreses debaten el futur de les amenaces digitals.
“La ciberseguretat no deixa de ser un dels camps importants en la tecnologia digital que cal implementar i impulsar”, ha explicat a l’ACN el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torruella, durant l’obertura del congrés. “Garantir la confiança digital és l’única manera de garantir una implementació correcta d’aquesta societat digital”, ha destacat.
En aquest sentit, Torruella ha ressaltat la importància de protegir-se. “Ha de ser una qüestió imprescindible que les empreses i els ciutadans van implementant”, ha apuntat. Preguntat pel cas Pegasus, Torroella ha evitat fer valoracions del cas en considerar que es tracta “d’espionatge” i no una ciberamenaça a empreses com les que es tracten al saló, malgrat això, ha demanat al sector privat que “conegui” l’existència d’aquests riscos.
Segons les dades de l’Agència de Ciberseguretat, a Catalunya aquest sector compta el dia d’avui amb 8.000 treballadors i més de 400 empreses que facturen uns 900 milions d’euros anuals. “És un sector creixent i que cada vegada pren més rellevància”, ha apuntat Torruella abans de destacar la utilitat de la cita per posicionar aquesta indústria perquè continuï creixent a xifres de dos dígits com fins ara.
Entre les empreses dedicades a la seguretat informàtica que ha congregat el congrés, celebrat en-guany en paral·lel amb Integrated Systems Europe (ISE), n’hi ha algunes de dedicades a àmbits específics com la seguretat industrial o la protecció de les ciutats intel·ligents, aquelles localitats que han apostat per automatitzar elements com la il·luminació o el control del trànsit. És el cas de l’alemanya Staex o la basca S21sec, una de les principals de l’Estat en matèria de ciberseguretat.
“Avui en dia les empreses cada cop estan més conscienciades i ja són conscients que necessiten serveis de ciberseguretat, abans els havien de perseguir i anar darrere”, apunta l’especialista en seguretat industrial de l’empresa Jairo Alonso. Amb tot, assegura que la protecció informàtica “industrial” encara està “començant” a aplicar-se. “Pegasus podria desplegar-se al món industrial per robar informació d’una empresa? Sí, per descomptat”, ha reconegut. Amb tot, ha reconegut que hi ha ‘malwares’ i virus dissenyats específicament pel sector secundari.
Dades i empreses digitals
En paral·lel a les torbades i les conferències, el congrés ha acollit diverses activitats relacionades amb el món de la seguretat i la tecnologia. Entre elles, una competició de ‘hacking’ on es proposaven desafiaments tècnics relacionats amb la ciberseguretat que els participants havien de detectar. Un d’ells, l’enginyer en ciberseguretat de Glovo Matías Gagliardi, destacava la importància d’aquest àmbit en sectors basats en les dades dels clients.
Segons Gagliardi, la seguretat és un punt “clau” de les empreses digitalitzades, també de Glovo. “Avui en dia no hi ha una empresa que no sigui digital i que no tingui informació al núvol”, afegia abans d’avisar que aquest esforç de protecció de les dades és important tant en grans empreses com la seva com en les més petites.