Dimecres, 22 de gener del 2025

La CE proposa igualar el tractament impositiu del deute i el capital per evitar el sobreendeutament de les empreses

Segons Gentiloni, el sistema actual fa que les empreses tingui més incentius per endeutar-se que per ampliar capital

|

La Comissió Europea ha proposat igualar el tractament impositiu que reben el deute i el capital com a formes de finançament per a les empreses. Tal com ha explicat l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, la proposta té com a objectiu reduir el sobreendeutament de les companyies i fer-les més resilients. Segons ha detallat Gentiloni, el sistema impositiu actual fa que les empreses tingui més incentius per endeutar-se en comptes d’impulsar ampliacions de capital. En aquest sentit, la norma també vol aconseguir que les firmes gaudeixin d’una estructura de capital “més sòlida” i posar fi al “biaix” entre les dues fórmules de finançament.

Segons ha detallat la Comissió Europea, el sistema actual permet als negocis la deducció dels interessos lligats al deute, però impedeix la deducció dels costos vinculats a finançar operacions a través de capital. “Això pot incentivar les empreses a endeutar-se abans que incrementar el capital per impulsar el seu creixement”, ha indicat la Comissió. En relació amb aquesta qüestió, l’executiu alerta que uns nivells de passiu “excessius” fan que les companyies siguin “més vulnerables” a canvis imprevistos de la situació econòmica.

De fet, la Comissió Europea ha recordat que el deute total de les empreses no financeres al conjunt de la Unió Europea l’any 2020 era equivalent al 111% del PIB comunitari. “Davant aquest escenari, cal remarcar que els negocis amb una sòlida estructura de capital serien menys vulnerables als xocs i més propensos a invertir i innovar”, ha subratllat. Segons els càlculs de l’organisme, la posada en marxa d’aquesta proposta contribuiria a incrementar les inversions en un 0,26% del PIB.

Gentiloni ha insistit en la importància de la mesura, tot defensant la necessitat d’actuar “en temps foscos i incerts”. “Hem d’actuar, no només per ajudar les nostres empreses a fer front els reptes immediats, sinó també per donar-los suport en el seu desenvolupament futur”, ha assenyalat. “La nostra proposta contribuirà al fet que tinguin una estructura de capital més sòlida, fent-les menys vulnerables i més propenses a invertir i prendre riscos; això serà bo pel mercat de treball i pel creixement d’Europa”, ha afegit.

En la mateixa línia s’ha expressat el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, qui ha assegurat que el nou sistema faria més accessible el finançament, sobretot a ‘start-ups’ i pimes, i contribuiria a la creació d’un mercat de capitals únic.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483