El Parlament Europeu ha donat llum verda aquest dijous a la primera regulació europea sobre els criptoactius. El text, aprovat per 529 vots a favor, 29 en contra i 14 abstencions, pretén garantir que les transferències del sector també puguin ser rastrejades i bloquejades en cas que es detectin sospites i vigilar totes les transaccions superiors a mil euros. En paral·lel, els eurodiputats també han donat el vistiplau a un conjunt de normes comunes per a la supervisió, la protecció del consumidor i el compliment dels objectius climàtics per part de les empreses del sector. La regulació -batejada amb les sigles de MiCA- s’aplicarà a tots aquells criptoactius que no estan regulats per la legislació vigent sobre actius financers.
Amb aquest reglament, el ple vol aconseguir que els consumidors estiguin millor informats sobre els riscos, els costos i les despeses de les operacions vinculades al sector cripto. El text aprovat també inclou mesures per prevenir la manipulació del mercat, el blanqueig de capitals, el finançament del terrorisme i altres activitats delictives.
En aquest sentit, l’Autoritat Europea de Valors i Mercats (AEVM) haurà de crear un registre públic de proveïdors de serveis de criptoactius que incompleixin la normativa i operin a la Unió Europea sense autorització. A més, i per tal de reduir la petjada ecològica de les empreses, els mateixos proveïdors de serveis hauran d’informar sobre el seu consum d’energia.
Pel ponent de la iniciativa i eurodiputat de Catalunya en Comú, Ernest Urtasun, la legislació aprovada aquest dijous a l’Eurocambra “garantirà que totes les categories de criptoempreses estiguin subjectes al conjunt d’obligacions contra el blanqueig de capitals”. “D’aquesta manera tanquem una important llacuna en la nostra legislació en contra el blanqueig de diners i implementem la normativa sobre transferències més ambiciosa del món”, ha afegit.
Durant la seva intervenció, McGuiness ha volgut deixar clar que l’objectiu de l’executiu “no és criminalitzar els criptoactius”, sinó establir una regulació per evitar contagis al sistema financer i garantir la seguretat dels inversors.
Malgrat que l’eurocomissària ha assegurat que el mercat de les criptomonedes és encara reduït per viure grans fallides, ha puntualitzat que els lligams amb la banca són cada cop més grans. A més, ha posat de manifest la “ràpida evolució” del sector, tot assegurant que la normativa que es discuteix aquesta setmana al Parlament Europeu pot canviar molt d’aquí a un any. “Al final es tracta de garantir l’estabilitat i donar certeses legals per innovar en un entorn segur”, ha afegit.
El sector demana eliminar “buits legals”
Al seu torn, algunes veus entre les empreses de criptomonedes europees han remarcat que tot i que es tracta d’un “gran primer pas” la normativa MiCA se centra “de forma desproporcionada en les companyies europees que més s’esforcen a complir la regulació”. “No té gaire sentit. Cal eliminar els buits legals i aplicar la regulació a tothom, sobretot als agents no europeus que operen il·legalment al mercat”, ha afirmat el conseller delegat i fundador de la plataforma d’inversió Bitpanda, Eric Demuth.