Dimecres, 25 de desembre del 2024

La CE amenaça d’obrir un expedient d’infracció contra Alemanya per la sentència del Constitucional del país sobre el BCE

Von der Leyen recorda que el Tribunal de Justícia de la UE "sempre té l'última paraula" sobre el dret europeu

|

La Comissió Europea (CE) es planteja obrir un expedient d’infracció contra Alemanya després que el Tribunal Constitucional del país hagi considerat que les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea no són “obligatòries” en una sentència en què ha declarat parcialment inconstitucional la compra de deute públic que el Banc Central Europeu (BCE) va iniciar el 2015. En una resposta a la carta de l’eurodiputat alemany dels Verds Sven Giegold, la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen, assegurava que la CE “està analitzant els propers passos, inclosos els procediments d’infracció”. A més, Von der Leyen ha advertit que el TJUE “sempre té l’última paraula sobre el dret de la UE”.

En un missatge a les xarxes, Giegold va mostrar aquest dissabte la seva sorpresa per la ràpida resposta de la seva compatriota, que només va trigar dues hores a contestar la seva petició, quan les rèpliques als parlamentaris poden demorar-se setmanes o mesos.

Per la seva banda, von der Leyen assegura en un comunicat que estan analitzant “al detall” la decisió del Constitucional i recorda que la tasca de la Comissió Europea és “salvaguardar el correcte funcionament” del sistema de l’euro i el sistema legal de la UE.

A més, von der Leyen assenyala que la Comissió defensa tres principis “bàsics”: que la política monetària de la UE és de competència exclusiva, que el dret de la UE té primacia sobre el dret nacional i que les sentències del TJUE són vinculants per a tots els tribunals nacionals.

“La UE és una comunitat de valors i de dret que ha de ser defensada en tot moment. Això és el que ens manté units. Això és el que defensem”, conclou el comunicat.

La sentència del Tribunal Constitucional d’Alemanya
En una sentència aquest dimarts, el Tribunal Constitucional d’Alemanya va declarar que les compres de deute públic del BCE iniciades el 2015 són parcialment inconstitucionals perquè ni el govern ni el parlament alemany van revisar les decisions de la institució.

El tribunal va donar tres mesos a la institució per justificar la proporcionalitat del programa i va instar el Bundesbank a de deixar de comprar deute públic a través del BCE si la institució no pot justificar la necessitat d’aquestes compres. Sobre aquesta qüestió, els jutges alemanys van contradir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que el 2018 va opinar el contrari i va avalar el programa.

La decisió del tribunal no influeix els programes de compres de l’organisme que presideix Christine Lagarde en el marc de la crisi pel coronavirus.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483