La Cambra de Comerç de Barcelona preveu que l’economia catalana creixi un 4,8% el 2022. Segons ha detallat l’entitat aquest dimarts, aquesta xifra representa 1,5 punts menys que a la seva anterior previsió, feta a principis d’any. Pel 2023, la Cambra anticipa un creixement del 3,6%. Amb aquest panorama, Catalunya no recuperarà el nivell de PIB previ a la pandèmia fins a l’any 2023. Així, la institució empresarial avisa que l’economia catalana es troba en un escenari “improbable” però no “impossible” d’estagflació, és a dir, de combinació d’augment de preus i estancament econòmic. Tal com ha explicat el responsable del centre d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, la pressió inflacionista ha obligat a revisar a la baixa les previsions.
En aquests moments, l’hostaleria i els sectors immobiliaris i de la construcció són els que presenten un millor comportament. Per la Cambra, això és positiu, tot i que la seva presidenta, Mónica Roca, ha advertit dels riscos de tornar a dependre d’activitats poc “resilients” i no orientades a l’exportació i la innovació.
Així mateix, Roca ha apuntat que un dels assumptes que més preocupa avui a la Cambra és l’alça generalitzada dels preus i la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris. Així, ha reclamat amb “urgència” un “pacte de rendes” que, sense lligar salaris i inflació, permeti que l’esforç es reparteixi de manera equitativa.
En aquest sentit, la Cambra preveu que els preus pugin un 7% de mitjana aquest 2022 per tres motius: la inflació, la guerra d’Ucraïna i els preus dels metalls i els productes agrícoles. Segons l’entitat, el dubte ara és veure fins a quin punt aquest encariment s’acabarà traslladant sobre la inflació subjacent, que exclou els preus de l’energia i els aliments no elaborats.
Tal com s’observa a l’informe presentat davant la premsa, durant el primer trimestre no s’ha observat una tendència d’espiral entre preus i salaris. De fet, l’increment salarial als convenis firmats els darrers mesos ha sigut del 2,2%, el que suposa un increment molt inferior a la inflació i a les dades del 2021. Pel que fa al mercat laboral, l’estudi de la Cambra de Comerç afirma que hi havia una tendència “clarament positiva” fins al mes de març. De fet, segons l’Enquesta de Població Activa del primer trimestre situava l’atur en el 10,2%, la dada més baixa des del 2008.
El pes dels Next Generation a Catalunya
De cara al futur, la previsió de l’entitat és que el dinamisme del mercat de treball, el retorn del turisme estranger i les inversions lligades als fons Next Generation serveixin de palanques per al creixement econòmic. Malgrat això, la Cambra critica l’escàs pes que està tenint Catalunya en el repartiment dels fons de reactivació de la Unió europea. “Durant el 2021 el que ha arribat a Catalunya dels fons Next Generation és un 7,8%. Tenint en compte que representem un 19% del PIB espanyol, un 25% de la indústria manufacturera, el 23% del R+D i el 25% de les exportacions pensem que està molt lluny del que ens pertocaria”, ha alertat Roca.