La Cambra de Comerç de Barcelona ha rebaixat al 6,3% les previsions d’augment del PIB d’aquest any, segons l’informe de conjuntura catalana del quart trimestre del 2021 i previsions del 2022, elaborat conjuntament amb l’equip AQR – Lab de la UB. Mentre que a principis d’octubre les previsions de cara al 2022 eren d’un augment del 6,5% del PIB, l’ens ho ha rebaixat derivat de la crisi de subministrament i la sisena onada de la covid. Segons la corporació, el 2021 s’ha tancat amb una “sensació ambivalent”, però, malgrat tot, de cara al 2022 les previsions són “molt optimistes”, ja que confien assolir les xifres prepandèmia a finals d’any. El “principal risc” de la recuperació és la inflació, que l’ens situa en una mitjana del 4,4% pel 2022.
La Cambra ha constatat que durant el quart trimestre del 2021 es va alentir el ritme de recuperació econòmica per l’impacte de la variant òmicron, que ha incidit sobretot en el consum i el turisme. Així mateix, el cap de Gabinet d’Estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, també ha situat la inflació i la crisi de subministraments com a factors a tenir en compte per explicar l'”alentiment” de la recuperació econòmica. És per aquest motiu que l’ens ha fet una revisió “lleugerament a la baixa” respecte de les dades del darrer informe.
La inflació és el “principal risc”
Rovira ha insistit que la inflació és el principal risc de cara al 2022, ja que han constatat que la pujada de preus s’ha estès a la majoria de productes. El director del Gabinet d’Estudis de la Cambra ha avisat que l’augment de preus “l’està patint tothom”, tant les empreses, perquè “moltes” no poden augmentar preus de cara al públic i han d’assumir reduir el seu marge, com els treballadors, que han vist reduït el seu poder adquisitiu.
Atès que la inflació subjacent –la que no té en compte ni els aliments no elaborats ni els productes energètics- continua creixent, els pronòstics de la Cambra assenyalen que l’augment de preus serà “persistent” durant “uns quants mesos”, almenys fins al segon semestre del 2022, quan preveuen que “es començarà a moderar”. Així, durant el 2022 l’ens estima que la inflació oscil·larà entre el 3 i el 4%.
Creixement de l’afiliació en el sector públic
Pel que fa a l’ocupació, l’informe apunta que el nombre d’afiliats el gener del 2022 és un 1,8% superior al nivell prepandèmia. Aquest increment està protagonitzat per l’ocupació en el sector públic, que s’ha situat a principis d’any un 8,6% per sobre del gener del 2020. De fet, un 58% de l’afiliació creada entre el 2020 i el 2021 ha estat en el sctor públic. L’afiliació pública que més ha augmentat és la de la Generalitat (14,4%), vinculada sobretot a la sanitat i l’educació. Per contra, els sectors que més han reduït llocs de treball han estat la restauració, l’hostaleria, l’automoció, el comerç i les activitats relacionades amb el turisme.
Rovira ha assegurat que aquest augment és una “bona notícia”, malgrat que ha matisat que pel que fa a nombre d’hores treballades les xifres encara es mantenen un 4,6% sota dels nivells prepandèmia. La Cambra ho ha atribuït al fet que els contractes que s’estan signant són de menys hores, “probablement” molts a temps parcial.
“Asimetria” entre sectors econòmics
L’informe detalla que hi ha “asimetria” entre sectors econòmics. Un dels que més s’ha recuperat durant el darrer any és la construcció. Així, Rovira ha explicat que el mercat immobiliari ha assolit un volum de compravendes superior als nivells precrisi. Ara bé, hi ha indicadors de producció com ara el consum de ciment que estan estancats en els darrers mesos derivat de la crisi de subministrament.
També es mantenen en “xifres rècord” les exportacions, que han superat “per primer cop” en la sèrie històrica els 70.000 MEUR fins al novembre. L’alimentació, els béns de consum durador i els productes químics són els principals motors. Tot plegat contrasta amb la situació del comerç, el turisme i l’hostaleria, que han tancat el 2021 amb una “evolució negativa”. Ara bé, les perspectives són “positives” de cara a la primavera del 2022, quan preveuen que s’hagi superat la sisena onada de la covid-19.
El 2022, l’any en que s’assolirà el PIB prepandèmia
La Cambra ha pronosticat que a finals de l’any 2022 s’haurà assolit el nivell de PIB d’abans de la pandèmia gràcies a l’impacte de la recuperació del turisme, els fons Next Generation i l’increment del consum privat. “La visió és positiva, però sempre emmarcada en els riscos d’inflació”, ha advertit Rovira.
Per la seva banda, la presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca, ha celebrat que es percep “un període de recuperació molt clar”. “Esperem que el 2022 sigui l’any de la consolidació de la recuperació”, ha afegit Rovira.
Roca ha situat la “dualitat” del mercat laboral i l’atur juvenil com els principals aspectes on cal millorar. “Tenim feines més precàries que abans de la covid. Aquesta dualitat no ens la podem permetre i cal que millorin les condicions salarials per a tothom”, ha subratllat la presidenta. Així mateix, ha recalcat que cal “ajustar l’oferta formativa” a la demanda dels sectors. “Hi ha sectors on la contractació econòmica és molt difícil i alhora tenim un atur juvenil al voltant del 30%. És evident que hem de fer alguna cosa en aquest sentit”, ha apuntat.
La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona també s’ha referit a la reforma laboral, que aquest dijous ha arribat al Congrés dels Diputats. “Insistim molt en la qualitat de l’ocupació, però aquí faltaria que els convenis territorials, que són els que s’adapten a les necessitats de cada territori, poguessin prevaldre per sobre del conveni estatal”, ha detallat.