La Cambra de Comerç de Girona juntament amb altres cambres dels Pirineus participa en un projecte de cooperació econòmica i fluxos comercials dins l’espai transfronterer entre Catalunya, França i Andorra. Es tracta d’una proposta adreçada a pimes, microempreses i autònoms per augmentar la seva competitivitat, internalització i professionalització. L’objectiu, doncs, és que puguin dinamitzar la seva activitat i poder establir contactes comercials entre el teixit empresarial transfronterer. El projecte està cofinançat en un 65% pel fons FEDER, porta per nom CCI PirineusMed II i disposa d’un pressupost d’1.075.486 euros.
Entre les principals línies d’acció hi ha formar un grup de tècnics transfronterers que assessorin les empreses en el seu creixement empresarial, donar suport a projectes rurals, organitzar esdeveniments internacionals i impulsar eines de mobilitat per tal d’aportar un valor afegit als seus membres. A més, volen fomentar les xarxes entre el territori i altres indrets transfronterers, així com estudiar en profunditat els seus agents.
La Cambres de Comerç d’Andorra, Occitanie Pyrénées Méditerranée, Pyrénées Orientales i Lleida, juntament amb la Cambra de Comerç de Girona, s’han sumat al projecte CCI PirineusMed II. La iniciativa s’engloba dins de la tercera convocatòria del programa Interreg POCTEFA (2014-2018) i s’allargarà fins al maig del 2022. Tot plegat per tal reduir la disparitat existent entre diferents regions i, en aquest cas, ajudar a crear un espai de creixement econòmic i social a l’àrea transfronterera Catalunya, França i Andorra.
Noves eines per les empreses
Si bé existeixen polítiques nacionals de suport al negoci transfronterer, el projecte defensa que les empreses, i en especial les pimes i microempreses, necessiten un acompanyament tècnic i jurídic per poder-se desenvolupar en aquest mercat. D’altra banda el territori transfronterer disposa d’unes característiques pròpies, de les quals es pot treure el màxim de profit si es coneixen bé.
En aquest context, les cambres de Comerç de Girona, Perpinyà, Andorra i Lleida es van unir al 2012 creant la base del projecte actual per sumar esforços, promocionar i fomentar les relacions empresarials entre aquests quatre territoris. Després d’un projecte aprovat per la primera convocatòria l’Interreg POCTEFA (2014-2020), la Cambra Occitanie Pyrénées-Méditerranée se suma a la iniciativa ampliant la zona d’actuació amb la incorporació dels departaments de l’Ariège i Haute Garonne.
Amb aquesta nova incorporació, les cinc cambres de comerç inicien el projecte que s’ha presentat aquest dilluns a Lleida, buscant ser el soci de referència de l’empresa transfronterera. La presentació ha comptat amb la participació dels representants de les diferents institucions.
Buscar potencials clients i col·laboradors
Segons han afirmat, la clau de totes les activitats és “treballar-les com a territori comú” creant esdeveniments on no existeixin diferències entre empreses de banda i banda dels Pirineus. També han apuntat que és necessari propiciar “un contacte real” entre potencials clients o col·laboradors. De fet, en el marc del projecte es fomentarà el coneixement mitjançant l’organització de conferències d’alt nivell amb la participació de representants de tots els territoris que hi aportaran les seves visions.ça, Girona, Lleida