Dijous, 12 de desembre del 2024

La Cambra alerta que la figura de l’autònom es posa en risc si se li augmenta la càrrega impositiva

L'ens assenyala que les obligacions tributàries poden arribar a suposar més del 50% de la facturació

|

La Cambra de Comerç ha alertat aquest divendres que la figura de l’autònom està en risc si s’augmenta la càrrega impositiva a aquest col·lectiu. En aquest sentit, recorda que per a aquest 2022, la base mínima se situarà en els 294 euros al mes i que la mesura anunciada pel govern espanyol de començar a establir cotitzacions en funció des ingressos reals, que entraria en vigor el 2023 i es completaria el 2030, pot implicar que un professional amb ingressos superiors als 27.000 euros acabi pagant gairebé el doble que la quota actual i que qui ingressi més de 42.000 euros i més de 48.900 més del triple i el quàdruple, respectivament. Així mateix, l’ens subratlla que les obligacions tributàries poden suposar més del 50% de la facturació.

Segons la Cambra, en lloc de posar en risc el col·lectiu si finalment es confirma un augment de les cotitzacions de cara a aquest 2022 “caldria un gir per potenciar l’economia i no pas limitar-la o gravar-la més encara”. “És imprescindible que no se’ls tracti només com una eina des d’on poder recaptar més per a les arques públiques, sinó com a potenciadors de l’economia”, afegeix. La Cambra remarca que el col·lectiu d’autònoms ha estat “clau” i “la primera línia de defensa de l’activitat empresarial” per reactivar l’activitat i dinamitzar l’economia i que des del maig del 2020 les afiliacions han crescut fins a situar-se a les 560.000, per sobre les del març del 2020, quan va esclatar la pandèmia, i proper als màxims assolits el 2017.

Per l’ens cameral, mentre Europa “ha vist la importància” dels autònoms i se’ls aplica mesures de suport, a l’Estat es manté la quota “més alta” del continent “fins i tot si es cotitza la base mínima”. “Aquests costos, alhora, sovint són difícils de visibilitzar o entendre”, lamenta la Cambra, que en base a un estudi amb Roca Junyent, avisa que la tributació pot suposar més del 50% de la facturació, ja que de l’import net després de liquidar l’IRPF i les quotes mínimes a la Seguretat Social cal afegir altres impostos derivats de l’activitat econòmica, com Patrimoni, Béns Immobles, Vehicles de Tracció Mecànica i Circulació, entre d’altres; o la tributació de treballadors a càrrec.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483