Dijous, 21 de novembre del 2024

La Cambra acusa a l’Estat d’amagar les dades d’execució pressupostària “perquè són massa baixes”

El seu servei d’estudis rebaixa “substancialment” el creixement del PIB del 2024 fins a l'1,8% per l’impacte dels tipus d’interès

|

La Cambra de Comerç de Barcelona ha rebaixat “substancialment” el creixement del PIB català del 2024 fins a l’1,8%, cinc dècimes menys que les previsions del juliol. Així ho apunta l’últim informe de conjuntura econòmica de l’ens cameral, que atribueix la reducció, sobretot, a l’impacte dels tipus d’interès, que es mantindran elevats “durant més temps del previst”. L’informe publicat aquest dimecres és el primer que es presenta sota la presidència de Josep Santacreu, que ha aprofitat per reclamar a l’Estat que publiqui les dades d’execució pressupostaria, que no s’actualitzen des de fa més d’un any. “Igual no es publiquen perquè són massa baixes”, ha dit Santacreu, que ha demanat “lleialtat institucional” a l’executiu espanyol. 

El director de l’àrea d’Estudis Econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha remarcat que la rebaixa del PIB per l’any vinent no comporta “en absolut” un escenari de “contracció econòmica”. En canvi, per aquest any, l’ens ha elevat una dècima el creixement de l’economia fins al 2,3% pel “major dinamisme” observat fins al juny. A curt termini, l’ens també ha destacat “l’impuls” que han suposat els fons europeus en la inversió i creu que el sector exterior serà “un dels principals motors de creixement” d’enguany. 

A banda de l’impacte dels tipus d’interès, la revisió a la baixa de la dada del 2024 també s’explica per “l’enquistament” de la inflació -sobretot la subjacent-; l’evolució a l’alça del preu del petroli i l'”estancament” de l’activitat a la zona euro, que provocarà un “alentiment” de les exportacions. En qualsevol cas, la previsió de creixement de l’economia catalana de l’any que ve es trobarà per sobre de la mitjana europea, segons la Cambra. 

En relació amb la inflació, l’organisme ha revisat tres dècimes a la baixa la dada mitjana del 2023 fins al 3,3% per una “moderació” dels preus “més intensa del previst” durant l’estiu. En canvi, pel 2024 calcula que s’enfilarà fins al 3,9%, vuit dècimes més. “Els preus es mantindran elevats més temps del previst”, ha resumit Rovira. 

Malgrat empitjorar les previsions de l’any que ve, la Cambra ha assegurat que no contempla una espiral d’impagaments en les empreses. “Afortunadament, es van fer els deures i hi ha una major solvència del teixit empresarial català per afrontar la situació amb avantatge respecte de la crisi de la covid-19 o l’anterior del 2008”, ha dit Santacreu. En aquesta línia, l’informe indica que no ha observat un repunt de la morositat empresarial ni tampoc dels concursos de creditors. 

Ara bé, l’afectació de l’enduriment de les condicions d’accés als crèdits podria ser diferent per sectors i també en funció de la mida de les empreses, afectant més les que són més petites. “Caldrà estar amatent per monitorar com evolucionen aquests riscos els pròxims trimestres”, diu l’informe. 

Pel que fa al consum privat, l’ens cameral pronostica que es mantindrà gràcies al “dinamisme” de l’ocupació. 

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483