Dijous, 12 de desembre del 2024

JxCat, ERC i Comuns reclamen a Brussel·les que doni suport a l’aixecament de les patents de les vacunes

Davant la contraproposta presentada per la UE "més efectiva" que l'aixecament de patents que planteja Biden

|

Brussel·les presentarà a l’Organització Mundial del Comerç una contraproposta “més efectiva” que l’aixecament de les patents de les vacunes contra la covid-19 que planteja el president dels Estats Units, Joe Biden. Així ho ha anunciat aquest dimecres al ple del Parlament Europeu el vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Comerç, Valdis Dombrovskis. Segons ell, el pla europeu tindrà tres components: limitar les restriccions d’exportació de vacunes, fomentar “compromisos concrets” de les farmacèutiques per entregar dosis als països pobres i utilitzar les normes existents en el marc de l’OMC per facilitar la transferència de la tecnologia. De totes maneres, Dombrovskis ha assegurat que continuen oberts a examinar les altres propostes i ha instat tant als EUA com a l’Índia i Sud-àfrica a presentar més detalls de les seves iniciatives: “L’accés igualitari i universal a les vacunes hauria de ser la principal prioritat”, ha defensat.

La proposta europea
El primer element de la proposta és limitar les restriccions d’exportacions de vacunes. “Els estats fabricants haurien d’estar disposats a compartir una part justa de la producció”, ha dit Dombrovskis. Per a Brussel·les la solució també passa perquè els governs “animin” les farmacèutiques a augmentar la producció i a “subministrar vacunes a cost de producció per als països pobres i en vies de desenvolupament”. “Esperem que les companyies facin compromisos concrets per augmentar les entregues a aquests països”, ha afirmat Dombrovskis.

Per últim, la CE aposta per utilitzar les anomenades llicències obligatòries en comptes de l’aixecament de les patents per facilitar l’accés a la tecnologia de les vacunes. Es tracta d’un mecanisme regulat per l’Organització Mundial del Comerç que permet a un govern concedir una llicència sense el permís del titular de la patent sota una sèrie de condicions. L’executiu europeu veu amb bons ulls que es donin aquestes llicències a companyies que puguin fabricar i vendre els antídots contra la covid-19 “a preu de cost”, mentre s’estableixi “una remuneració” per als propietaris de les patents.

JxCat, ERC i els Comuns han reclamat a Brussel·les que doni suport a l’aixecament de les patents de les vacunes
En un debat al Parlament Europeu, l’eurodiputat de JxCat Toni Comín ha avisat que el món perdrà capacitat de producció “a mitjà termini” si no s’alliberen. L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, ha remarcat que un bloqueig europeu a la mesura també tindrà repercussions per a la UE, com per exemple per l’arribada de més variants del virus. Des dels Comuns, Ernest Urtasun ha avisat a la Comissió Europea que la seva contraproposta “no és suficient”.

En canvi, l’eurodiputada el PP Dolors Montserrat ha criticat la iniciativa del president dels Estats Units, Joe Biden, per ser “un altre tòpic populista de l’esquerra”: “Alliberar la producció no augmentarà la producció ni salvarà vides”, ha dit. Montserrat ha assegurat que “la Xina i Rússia serien els únics que produirien vacunes amb les patents obertes i ho utilitzarien per exercir la seva influència geopolítica a escala global”. “Això reduiria el nostre lideratge mundial en salut”, ha alertat. També des de Ciutadans han recriminat a Biden que doni suport a la suspensió de les patents. “No és la solució al problema”, ha dit l’eurodiputat Luis Garicano, que ha celebrat la contraproposta de la Comissió Europea que se centra en les exportacions, els compromisos de les farmacèutiques i l’ús de les normes existents. Tant Cs com el PP creuen que alliberar els drets de propietat intel·lectual frenarà la investigació de les farmacèutiques perquè tindran menys incentius. Per la seva banda, la líder del PSOE a l’Eurocambra, Iratxe Garcia, ha reiterat la posició del govern espanyol donant suport a la suspensió, però reclamant altres mesures com una “aliança publicoprivada” per garantir una distribució igualitària de les vacunes.

Comín ha rebatut que l’alliberament de la propietat intel·lectual sí que augmentarà la producció: “No es tracta de quantes fàbriques hi hagi ara, sinó de les que existiran en un o uns quants mesos si suspenem les patents”. Urtasun també ha qüestionat l’argument dels incentius a la innovació recordant que Pfizer, AstraZeneca i Johnson&Johnson han repartit milers de milions de dòlars en dividends.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483