L’ús d’insectes podria ser una “solució mundial” davant l’escassetat d’aliments. Així ho ha destacat aquest dimecres el co-founder i Chief Financial Officer de Nutrinsect, Josep Vidal, a la primera edició del congrés Tech4Good sobre innovació alimentària organitzada pel centre tecnològic Eurecat al CaixaFòrum de Barcelona.
La incidència inicial de l’ús d’insectes s’ha ressaltat en l’àmbit de l’alimentació animal, però també en el consum humà en un futur no gaire llunyà. “No espero poder fer uns espaguetis amb farina d’insecte per al meu fill, però si que podria ser una opció que el meu fill en fes pel seu”, ha explicat Vidal.
Les barreres culturals
I és que Vidal investiga precisament com obtenir farines riques en proteïnes provinents d’insectes, tot i que caldrà temps per “salvar la barrera cultural d’algunes zones”, ha comentat amb una clara referència a occident. Malgrat tot, veus els insectes com una font “natural i sostenible” per pal·liar “un dels majors problemes als quals s’enfronta la humanitat”.
“L’any 2030 haurem d’alimentar a 100.000 milions d’animals que des del naixement fins a la mort competeixen amb nosaltres per la proteïna”, ha exposat. “Això arriba un moment que ja no és sostenible. I no només obliga a produir més sinó a produir de manera més eficient”.
“L’insecte pot ser creat en vertical. Fins a 7 mil metres de cries. L’insecte no crea residus”, ha detallat. “No hi ha cap animal que es pugui menjar al 100%, l’insecte sí i la seva digestió és millor”.
“Noves fonts de proteïna”
L’escassetat d’aliments té “una magnitud que sobrepassa les reticències que pugui haver-hi davant les noves fonts de proteïnes”, ha subratllat el director científic d’Eurecat, Lluís Arola. “Cal augmentar la proteïna disponible”. Arola també creu que el canvi és qüestió de temps: “Potser nosaltres no menjarem insectes, però el bestiar ho acabarà fent”.
El director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Francesc Puiggròs, que ha presentat les ponències de l’acte, deia en aquest sentit que cal “pedagogia de veus científiques autoritzades i de manera consensuada” per explicar-ne els beneficis i “eliminar falsos mites”.
Puiggròs també ha comentat que tecnologies com la nutrigenètica o l’alimentació personalitzada permetran una “selecció alimentària en clau individual” en pocs anys, amb aliments “adaptats a les necessitats de cada consumidor”. I això, permetrà triar l’opció més saludable per a cada perfil, ha assenyalat l’expert.
El congrés ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’Obra Social “La Caixa”, Ship2B i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.