Dijous, 12 de desembre del 2024

INFORME | Derogació de la reforma laboral del PP: desacord absolut entre totes les parts

Al llarg d'aquest dijous tots els partits i agents laborals s'han esplaiat amb expressions contundents i des d'opinions molt irreconciliables

|

El devessall d’opinions aparegudes sobre la derogació de l’anterior reforma laboral ha estat constant al llarg de tot aquest dijous. La quantitat de declaracions del tot contrastades ha estat la tònica de tot el dia, de fet, ja començant el dimecres de matinada.

El detonant ha estat l’aprovació de la darrera pròrroga de l’estat d’alarma quan Bildu va posar-ho com a “penyora” per a la seva abstenció en la votació i, un cop el govern va guanyar la votació, van començar les rebaixes sobre l’exactitud del text signat per PSOE, Unidad Podemos i Bildu. El PSOE va començar a tirar aigua al vi, en forma d’un segon document, al que es refereixen com “aclariment”, que no arriba a dir que “On deia blanc ara dic negre”, però gairebé.

BILDU
Sorprenentment, Bildu, per boca de Mertxe Aizpurua, sembla que acati aquesta rectificació perquè relativitza la matisació del PSOE i ho atribueix a “una qüestió de forma i no de fons”. Per a la diputada abertzale, “l’aclariment” fa referència a una qüestió de forma i no de fons i coincideix que la reforma laboral no es pot derogar “de la nit al dia”. Acaba dient que “s’ha de fer a poc a poc” per no deixar desprotegits els treballadors i, fins i tot, que “la confiança amb els socialistes segueix intacta”.

PABLO IGLESIAS
Podria haver-se acabat aquí el conflicte però immediatament ha sortit el vicepresident segon del gobierno, Pablo Iglesias per dir que “la derogació íntegra de la reforma laboral s’ha de complir”. Independentment de la correcció feta pel PSOE de matinada entre dimecres i dijous, l’acord signat “entre els màxims responsables” dels grups del PSOE, Podem i Bildu per a la derogació “total” de la reforma laboral s’ha de complir. “Pactas sunt servantas, ha afirmat invocant el principi de dret civil que estableix que els contractes ‘estan per complir-se’.

Iglesias ha recordat que l’acord d’investidura entre Podem i el PSOE “no parla de derogació parcial, sinó de derogació de la reforma laboral”. Per tant, “l’acord que es va signar aquest dimecres “per derogar íntegrament” la reforma “és l’acord” que s’ha de complir.

JOSÉ LUÍS ÁBALOS
Davant d’això, al ministre José Luís Ábalos li toca tornar a fer el paper més desagradable i, sintèticament però contundent ha afirmat: “La posició del PSOE es remet a l’aclariment”. Ábalos ha afirmat que el compromís consisteix a “posar en marxa una mesura que ja contemplàvem” però “abans dels temps en què hauríem pogut haver-la posat en marxa”. I alehores contribueix a “l’embolica que fa fort”, sense venir massa a tomb, afegint que “ERC ja no és soci del govern espanyol perquè un soci manté una línia més constant”. I no tenint-ne prou, rebla el clau: “Ha estat l’actitud “obstruccionista” del PP el que els ha abocat a pactar amb Bildu”.

PP I C’s
Per acabar amb el capítol “polític d’aquest desgavell afegim el que hi han dit l’ara esmentat PP i C’s, que sense els seus vots no tirava endavant la pròrroga de l’estat d’alarma.

El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat Sánchez de pactar amb “proetarres” i demana que es mantingui la reforma laboral del PP. Per Casado “és un acord insòlit aprofitant una ocasió de necessitat del gobierno i defensa que la reforma laboral que va impulsar Mariano Rajoy mentre era a La Moncloa va servir per crear 3 milions de llocs de treball. “la derogació pactada amb els batasunos tindria conseqüències per als ERTO i per les cues d’ajuda social. “Espanya no mereix un president que negocia l’estat d’alarma amb els proetarres”.

Cs va entenent la seva nova posició de frontissa i, experts en nedar i guardar la roba han dit que veuen “negatiu” l’acord entre PSOE i Bildu però segueixen defensant el seu ‘sí’ perquè la pròrroga era “imprescindible”. El portaveu del grup, Edmundo Bal, afirma que el partit liberal va fer “política útil”. “Ahir vam aconseguir treure-li al govern espanyol condicions bones per als espanyols”. Posant el dit a la nafra, Bal ha remarcat que Cs “no és soci” del govern “Frankenstein”, que es troba “profundament dividit”, mentre que ha dit que Bildu sí que ho és. Del que sí que n’està C’s orgullós és d’haver “impedit un acord amb ERC per posar data a la mesa de diàleg catalana perquè eren “camins incompatibles”.

ARNALDO OTEGI
No estem encara dels polítics. El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, no ha coincidit amb la seva portaveu al Congreso i ha advertit el PSOE que ha de complir l’acord “escrit i signat” amb la seva formació per a la derogació “íntegra” de la reforma laboral del 2012. “La paraula és un valor sagrat per nosaltres, i el que es pacta es compleix”, ha dit. L’acord “és el que és” i “ningú té dret a frustrar la il·lusió que ahir va generar aquesta notícia”.

ADRIANA LASTRA
I intentant tancar files amb els seus però de manera més “amable”, la portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, ha fet un oxímoron quan ha dit que la derogació “íntegra” de la reforma laboral serà “limitada”. Intentant aclarir aquest contrasentit, ha afegit que l’executiu espanyol el que farà és negociar la derogació dels “aspectes més lesius” de la norma amb els “agents socials”. Segons Lastra, la “nota aclaratòria” que va fer pública el PSOE la nit d’aquest dimecres només buscava establir el marc de l’acord davant “algunes interpretacions” que se n’estava fent, que al seu entendre eren “diferents” del fons de l’acord.

Recull de declaracions dels agents socials
El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha demanat aquest dijous reprendre l’agenda per a la derogació de la reforma laboral i ha recordat que aquesta era un dels compromisos inclosos en l’acord d’investidura de l’actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En aquest sentit, assenyala que l’entesa d’ahir entre socialistes, Unides Podem i EH Bildu “reprodueix” aquest acord. “Seria bo fugir de voluntarismes i reprendre l’agenda per a la derogació de la reforma labora que va ser interrompuda per la crisi sanitària, comptant amb el marc de diàleg social i sabent que requereix una majoria parlamentària per fer-ho”, ha assenyalat Sordo en un comunicat.

Per contra, PIMEC considera “precipitat i irresponsable” l’acord polític entre PSOE, Unides Podem i EH Bildu per derogar la reforma laboral a canvi de la pròrroga de l’estat d’alarma. En un comunicat, la patronal de les petites i mitjanes empreses catalanes ha lamentat la “confusió generada” per les “declaracions contradictòries de les diferents forces polítiques signants de l’acord” i ha demanat “un aclariment urgent”. Segons PIMEC, un acord d’aquest tipus s’hauria de prendre “en el marc del diàleg social”. La patronal ha recordat que sempre s’ha mostrat oberta a debatre la reforma laboral però que “en cap cas és partidària de la derogació total, i menys en aquests moments en què han de primer les mesures de reactivació de l’economia”.

Més lluny han anat La CEOE, Cepyme i ATA que veuen un “menyspreu indignant” i una “irresponsabilitat” l’acord per derogar la reforma laboral. En un comunicat conjunt, les patronals asseguren que el pacte és “una irresponsabilitat majúscula i tindrà unes conseqüències negatives incalculables” per a l’economia espanyola en el seu moment “més delicat”. A més, avisen que la mesura pot dinamitar la confiança espanyola i internacional en l’economia i afectarà negativament als llocs de feina. De fet, consideren que perjudica “tots els esforços fets per, a través dels ERTO, aconseguir hivernar plantilles i salvaguardar milions de llocs de feina”. La CEOE, Cepyme i ATA diuen a més que l’acord s’allunya “de les recomanacions emeses dimecres per la Comissió Europea” que va plantejar “la necessitat de fonamentar la recuperació a mitjà termini amb mesures de suport a la feina preses d’acord amb els interlocutors socials, tals com la flexibilització de les condicions laborals”.

Foment del Treball també veu amb “alarma” l’acord entre el govern espanyol i EH Bildu per derogar la reforma laboral, ja que considera que genera “inseguretat jurídica”. En un comunicat, Foment s’adhereix a les crítiques de les patronals espanyoles CEOE i Cepyme i diu que es posa “en perill el diàleg amb els agents socials” en un moment en què és “absolutament necessari per garantir la continuïtat de l’activitat econòmica i el manteniment de llocs de treball”. De fet, segons Foment, l’acord per derogar la reforma laboral del PP –i les declaracions i matisos posteriors- només fan que augmentar “la inseguretat jurídica sobre la normativa laboral en un moment de profunda crisi” i posen “en perill” els ERTO. Foment considera que el pacte “demostra un menyspreu molt preocupant dels processos de diàleg amb la patronal i els sindicats amb l’objectiu d’obtenir avantatges parlamentaris”.

En un moviment posterior, La patronal espanyola CEOE ha decidit suspendre les relacions amb el govern espanyol: “el diàleg social està en suspens”. En un comunicat aquest matí, la patronal ha descrit com un “menyspreu indignant” i una “irresponsabilitat majúscula” la decisió de l’executiu de pactar una derogació de la reforma laboral amb Bildu. “Tindrà unes conseqüències negatives incalculables”, ha afirmat la CEOE.

I tornem al punt de partida perquè el vicepresident segon del gobierno, Pablo Iglesias, ha reaccionat al comunicat de la CEOE rebutjant l’acord. “A ningú li pot sorprendre que a la patronal desitjaria que governés el PP i Vox, però han d’entendre que hi ha una cosa que es diu sobirania popular i una de les claus perquè treballin les empreses és el consum”. “Crec, amb tot el respecte a la CEOE i Cepime, que els grups parlamentaris són els representants de la sobirania popular, que estan allà perquè els han votat milions de persones, i en democràcia el poder legislatiu està al Parlament”.

Aquesta informació és un recull d’intervencions de tots els protagonistes citats en la majoria dels mitjans més importants de tot l’estat al llarg de tot el dijous.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483