Unes 150 infermeres, llevadores i fisioterapeutes s’han concentrat aquest dimarts al Departament de Salut convocades pel sindicat SATSE per reclamar millores en les condicions professionals. “Ja n’hi ha prou”, ha estat el lema escollit pel sindicat, que vol que la protesta sigui l’inici d’un calendari de mobilitzacions per aconseguir “solucions reals” . La portaveu de SATSE Catalunya, Rosa Maria Famadas, ha denunciat contractes “precaris” i ràtios “deficients”. Famadas ha advertit que les infermeres estan cansades físicament i psicològica per la sobrecàrrega i que en algunes ocasions han de prioritzar les cures, sobretot als sociosanitaris: “La sensació de tornar a casa sense haver fet tot el que havies de fer és molt dura”.
Els participants a la protesta han tallat el trànsit de Travessera de les Corts durant prop d’una hora. Bona part dels concentrats eren delegats sindicals, que han fet notar amb cartells i proclames que la majoria de professionals es troben als centres sanitaris treballant. “La nostra sanitat necessita qualitat” ha estat un dels lemes que més han entonat durant la protesta aquestes infermeres i fisioterapeutes, que han rebut el suport d’una vintena d’activistes de la Marea Pensionista.
En un manifest, que han registrat a la conselleria i lliurat al Servei Català de la Salut (CatSalut), SATSE adverteix que estan treballant en unes condicions “inadequades”, lamenta la “manca de reconeixement” del col·lectiu i denuncia que estan exposant la salut física, psicològica i emocional. El sindicat vol reunir-se amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i aconseguir respostes a les reivindicacions i, per això, té previstes més mobilitzacions, tot i que Famadas no n’ha donat gaires més detalls. Una de les idees és mobilitzar-se davant de l’Institut Català de la Salut (ICS) en les properes setmanes.
En una atenció als mitjans de comunicació, la portaveu ha reclamat millores en les condicions professionals de les infermeres, que s’han vist agreujades per la pandèmia de la covid-19, sobretot per ràtios “inadequades”. Segons ha indicat, una infermera de l’atenció primària com a màxim hauria de tenir 1.300 usuaris assignats, però aquesta ràtio se situa actualment per sobre dels 2.000 i, fins i tot, en alguns llocs s’arriba als 3.000.
També segons dades aportades pel sindicat, als hospitals, una infermera en el torn de dia es troba a càrrec “en el millor dels casos de 12 pacients, però en la majoria són entre 16 i 18 i a les nits pràcticament el doble”. Als sociosanitaris, Famadas ha assenyalat que “en el millor dels casos són 22 pacients per infermera, però es pot arribar als 40 i de vegades a la nit, si no hi ha prou professionals, a 80”.
La portaveu del sindicat ha advertit que aquesta sobrecàrrega és “massa forta” i que les infermeres han acumulat molt cansament al llarg de la pandèmia i demana dotar els centres sanitaris de les plantilles “adequades” per “donar la cura que els usuaris i els pacients es mereixen”. “Si una infermera ha de prioritzar és el pitjor que pot passar, sobre si fer unes cures o fer-ne unes altres”, una situació que, segons ha afirmat, passa, sobretot als centres sociosanitaris, on la dotació de professionals és més baixa.
Famadas ha recalcat que els contractes no han millorat durant la pandèmia tot i la necessitat d’infermeres. En aquest sentit, la portaveu ha advertit que “el que interessa als centres és tenir les infermeres a demanda telefònica” i que han “fet contractes a temps parcial” per “tenir-les a disposició en el moment que les necessiten”.
El sindicat denuncia que aquestes condicions estan provocant que infermeres abandonin la professió i que les que han marxat de Catalunya no tornin. La portaveu de SATSE Catalunya xifra en unes 20.000 les infermeres que treballen a l’estranger i demana fer més “atractives” les condicions laborals perquè retornin.