Redacció
Oferir als nens joguines educatives, allunyades dels models bèl·lics i sexistes que trobem habitualment a les prestatgeries dels grans centres comercials. Aquest és un dels principals propòsits d’Eurekakids, una empresa nascuda fa 12 anys a Riudellots, i que dissenya fins al 60% dels joguets que ofereix al públic. La firma ja compta amb botigues físiques a 13 països diferents, i una plataforma en línia on es poden adquirir els seus productes. “Es tracta de joguines per ensenyar als nens, i per compartir en família”, comenta Erik Mayol, president executiu i fundador de la companyia.
Eurekakids és una de les més de 1.400 companyies que el 2015 van aconseguir impulsar nous projectes gràcies als préstecs i avals de l’Institut Català de Finances (ICF). “Amb l’ICF vam començar [a treballar-hi] quan vam decidir anar al mercat internacional, ja que buscàvem finançament”, narra l’emprenedor.
Mayol detalla que resultava difícil per a les filials d’Eurekakids aconseguir crèdits bancaris a l’estranger a causa de la seva falta d’arrelament al país, i per això van decidir buscar-los a Catalunya. “L’últim finançament que vam rebre ha estat per Amèrica Llatina, que és on ens estem desenvolupant més, a part d’Espanya i Itàlia”, explica l’empresari.
L’entitat financera pública catalana, propietat de la Generalitat, ha finançat durant els últims cinc anys un total de 12.455 empreses per un import global de 3.718,5 milions d’euros, a través de 15.561 préstecs i avals. A més, en un moment econòmic difícil, la institució ha buscat garantir l’accés al crèdit de pimes i emprenedors, que suposen el 97% del total de les iniciatives finançades.
Un altre bon exemple del recolzament de l’ICF a noves propostes del sector privat és el seu suport a Agile Content, una empresa tecnològica amb seu a Barcelona especialitzada en la comercialització de software a través de llicències. Un cop els responsables de la start-up van comprovar que el seu producte tenia una bona rebuda a l’estat espanyol, van decidir-se a provar sort al mercat internacional.
“El 2010 vam començar a exportar un tímid 5%, després va ser un 35%, després un 70%, i ara mateix les ventes fora d’Espanya se situen per sobre del 80-85%”, explica Hernán Scapusio, president executiu i fundador d’Agile Content. Scapusio assenyala que l’empresa va incorporar com a soci l’ICF, un recolzament “que dóna un gran confort”, gràcies “al seu coneixement del mercat local” i a les garanties que ofereixen de cara a la implantació a altres països.
Agile Content destaca els sòlids fonaments dels que gaudeix a les diverses regions on està implantat, i confia en seguir creixent a l’exterior. Tot i això, Scapusio també ressalta la conveniència de fer negocis a Catalunya: “És un ecosistema cada cop més potent i més business-friendly per a empreses de tecnologia”.
La tasca de l’ICF és, en gran part, contribuir a aquest ecosistema favorable als negocis, i el 2015 fins a un 99% del seu finançament va ser atorgat a empreses del sector privat.
A la vegada, les iniciatives recolzades per l’entitat financera van ajudar a crear o mantenir un total de 55.000 llocs de treball al Principat. Aquest èxit ha convertit l’entitat en tot un referent a l’hora de buscar finançament per a nous projectes empresarials.