Dimarts, 05 de novembre del 2024

Illa prohibeix les rebaixes a les botigues per avitar aglomeracions però l’ordre no és clara

Les patronals Foment i Pimec han exigit al govern espanyol que publiqui per escrit el criteri interpretatiu sobre les rebaixes

|

El govern espanyol ha prohibit que els establiments comercials facin rebaixes a les botigues físiques per evitar aglomeracions. “Els establiments no podran anunciar ni dur a terme accions comercials que puguin donar lloc a aglomeracions de públic, tant dins de l’establiment comercial com en les seves immediacions”, diu una ordre del Ministeri de Sanitat publicada al BOE. La restricció no afecta les rebaixes online: “Aquesta restricció no afectarà les vendes en rebaixa ni tampoc vendes en oferta o promoció que es realitzin a través de pàgina web”.

La mateixa ordre és la que regula la represa de l’activitat comercial en la fase 1, d’establiments sempre que no superin els 400 metres quadrats. En aquests casos, no es pot superar el 30% de l’aforament i s’ha de mantenir una distància mínima de dos metres entre les persones. Si el local és massa petit i no es pot respectar aquesta distància, només hi pot entrar una persona cada cop.

A més, es recomana que s’estableixi un horari d’atenció amb servei prioritari per a les persones majors de 65 anys. Tots els comerços hauran de desinfectar els espais comuns almenys dos cops durant la jornada, un d’ells coincidint sempre amb el tancament.

Reacció de les patronals
Les patronals Foment i Pimec hi han reaccionat exigint al govern espanyol que publiqui per escrit el criteri interpretatiu sobre la possibilitat de fer rebaixes, ofertes i promocions. En un comunicat conjunt, tant Foment com Pimec lamenten que les declaracions del ministre Illa parlant d’una prohibició de les rebaixes “entren en profunda contradicció” amb l’ordre ministerial que dona pautes per fer-ne. Foment i Pimec demanen que s’aclareixi aquest punt perquè el comerç català “deixi d’estar en fals” i es pugui “dotar de seguretat jurídica”.

Segons les dues patronals, aquesta situació “no sols posa en relleu la falta d’unitat de criteri entre ministeris sinó que alhora posa de manifest el nul diàleg practicat per part del Ministeri de Sanitat amb un sector tan important per a aquest país”. A més, Foment i Pimec es queixen que es posa el comerç “en clar desavantatge” respecte la venda online.

Greuge comparatiu entre el comerç presencial i “on line”
“És extremadament preocupant que es generin asimetries entre canals comercials. Tots han de poder realitzar rebaixes si es garanteixen els protocols de seguretat sanitària en la compra”, afegeixen en el comunicat, en què també recorden que el comerç és “un dels sectors que està patint més” les conseqüències de la Covid-19 i que “necessita suport i facilitat per a reprendre com més aviat millor” la seva activitat.

Roger Gaspa, president de Foment Comerç, ha admès que estan “extremadament preocupats” i ha criticat que es canviïn “els criteris i les regles de joc” cada 24 hores. “No podem estar pendents del BOE de diumenge a la tarda per saber què hem de fer dilluns al matí”, ha lamentat.

Segons el responsable de Comerç de Foment, la polèmica amb les rebaixes és “flagrant” però la situació és en general “crítica” a tot el sector, i va molt més enllà. “La liquiditat no arriba als comerços, que han de seguir pagant despeses amb ingrés zero, la situació és cada cop més insostenible, més del 30% no tornaran a obrir i el percentatge creix cada setmana que passa”, ha avisat.

Segons Gaspa, els comerciants poden mantenir les distàncies de seguretat en els establiments, com ja s’ha demostrat en el cas del sector de l’alimentació. “El comerç no serem el problema, però necessitem que ens deixin treballar, la situació és extremadament greu”, ha insistit.

A més, ha criticat que en el cas de Barcelona i les zones metropolitanes nord i sud, els comerciants ni tan sols tenen perspectives de quan podran tornar a obrir, entrant a la fase 1. “Ens hi juguem molt i la situació és greu i preocupant”, ha dit, recordant que hi ha 350.000 llocs de feina en joc i que el comerç representa entre un 14 i un15% del valor afegit brut.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483