Diumenge, 22 de desembre del 2024

Hisenda flexibilitza l’objectiu de dèficit per a les autonomies però Economia respon que segueix “incomplint la llei”

Rebat la mesura del gobierno sostenint que hauria de ser del 0,3% i que l'Estat es queda un marge que correspon a les autonomies.

|

El que aparentment sembla una notícia positiva quan es presenta com “El Ministeri d’Hisenda flexibilitza l’objectiu de dèficit per a les autonomies i el situa en el 0,2% el 2020” resulta que no ho és tant, a criteri del Govern Català, que ha respost que llei diu que les comunitats autònomes haurien de tenir un sostre del 0,3% i que d’aquesta manera “l’Estat es queda més marge en aquesta reducció i, per tant, aplica més restriccions a les comunitats autònomes”. I encara més si, entrant més a fons de la notícia, s’hi afegeix que en el 2021 serà del 0,1% i, en el 2022, del 0%.

Vist des de Madrid
El Ministeri d’Hisenda ha comunicat aquest divendres al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que flexibilitza l’objectiu de dèficit per a les autonomies i el situa en el 0,2% el 2020, segons han confirmat a l’ACN fonts d’Hisenda. Són dues dècimes més de marge amb relació a la senda vigent que va aprovar el govern espanyol del PP el 2017 i que marcava l’equilibri pressupostari com a objectiu per aquest any. L’objectiu de dèficit serà del 0,1% el 2021 i del 0% el 2022. Així doncs, el Ministeri d’Hisenda retarda dos anys l’objectiu d’assolir l’equilibri pressupostari.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, també ha traslladat als responsables d’Hisenda de les Comunitats Autònomes que no tindrà en compte la part de dèficit del 2019 imputable a la liquidació pendent de l’IVA del desembre del 2017. Hisenda descomptarà l’import pendent a l’hora d’avaluar si l’han complert.

D’altra banda, posarà a disposició de les autonomies un extra FLA amb un tipus d’interès del 0% perquè financin el major dèficit provocat per l’efecte de l’IVA. Montero ha argumentat que no pot revisar la liquidació del 2017.

Catalunya reclama 443 MEUR de la liquidació de l’IVA del 2017 i ha portat l’Estat als tribunals per aquesta qüestió.

Vist des de Barcelona
La secretària d’Economia, Natàlia Mas, creu que elevar el sostre de dèficit autonòmic al 0,2% suposarà una “millora” respecte de la situació actual però que seguirà “incomplint” la llei d’estabilitat pressupostària. En declaracions prèvies al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), Mas ha dit que la llei estableix que les comunitats autònomes haurien de tenir un sostre del 0,3% i que d’aquesta manera “l’Estat es queda més marge en aquesta reducció i, per tant, aplica més restriccions a les comunitats autònomes”. “Hem de fer front a reptes i hem de recuperar pols inversor”, ha afirmar. Mas ha recordat també que l’estat espanyol deu 443 MEUR d’iva a la Generalitat i ha dit que s’estan “retenint de formar irregular”.

La Generalitat ha enviat la secretària d’Economia, Natàlia Mas, al Consell de Política Fiscal i Financera després que el conseller titular, Pere Aragonès, anunciés que no hi assistiria, com ja havia passat en anteriors ocasions. Just abans de la trobada, Mas ha criticat el funcionament de l’òrgan a qui ha acusat prendre decisions de “forma unilateral”. “Han fet una convocatòria de reunió a dos dies vista i sense compartir informació. No sabem els detalls de la proposta”, ha dit.

Preguntada sobre la previsió que Hisenda elevi el sostre de dèficit autonòmic al 0,2%, Mas ha dit que serà una “millora” respecte de la situació actual (del 0%) però que continuarà “incomplint” la llei d’estabilitat. La secretària d’Economia ha assegurat també que la llei estableix aquesta xifra en el 0,3%. “Per tant, l’Estat es queda més marge en aquesta reducció del dèficit i aplica més restriccions a les comunitats”, ha remarcat.

En aquest sentit, ha dit que cal que recuperar “pols inversor” i s’ha mostrat sorpresa perquè el pagament de l’IVA pendent no estigués a l’ordre del dia de la trobada. Mas ha recordat que l’estat espanyol deu a la Generalitat 443 MEUR per aquest concepte i ha dit que s’estan “retenint” de manera “irregular”. “Veurem quina solució plantegen”, ha afegit.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483