El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà i la Plataforma Anti-incineradora de Cercs han fet pública aquest dilluns la seva oposició al projecte empresarial que es vol dur a terme a l’antiga tèrmica de Cercs, on s’hi ha projectat una planta d’hidrogen verd i un gran parc de natura. Els ecologistes titllen el projecte de “barbaritat” per la gran quantitat d’aigua que faria servir i també per l’energia que necessitaria per poder funcionar. “Per separar l’hidrogen de l’aigua necessites sis vegades més energia de la que s’obté”, ha exposat Héctor Aranda, portaveu del Grup de Defensa. Els ecologistes han anunciat que presentaran al·legacions al projecte i reclamen als polítics que es prenguin seriosament el tema.
La promotora manresana EM Spain Waste and Treatment va presentar dijous passat un projecte per construir a l’antiga central tèrmica de Cercs un parc de natura i lleure -amb un restaurant, un museu i un hotel- i una planta d’hidrogen verd que produiria 2.000 tones anuals i faria servir electricitat de centrals solars. Precisament aquesta mateixa empresa ja va presentar el 2019 un projecte per fer una incineradora al mateix lloc, però el Govern el va acabar tombant.
Els grups ecologistes berguedans ja han posat el crit al cel i denuncien que el projecte és una “gran comèdia” de la manera com s’ha plantejat. “L’hidrogen verd són paraules majors”, ha exposat Aranda, que ha detallat que “és extremadament car de produir i, a més, és extremadament volàtil”. Critiquen que la planta d’hidrogen verd necessitaria molta aigua i també molta energia per poder funcionar. De fet, l’empresa ja ha dit que faria servir l’aigua un aqüífer que hi ha als mateixos terrenys de la tèrmica i els ecologistes ho han criticat durament. “Ens sembla una cosa gravíssima que una empresa tingui la concessió per explotar un aqüífer en un moment d’extrema sequera”.
Sobre la combinació d’usos que presenta el projecte, els ecologistes s’han presentat molt escèptics i creuen que és una “operació de ‘greenwashing'”. “Qui es posaria a dormir en un lloc sabent que té una bomba de rellotgeria al costat?”, s’ha preguntat Héctor Aranda, tot afegint que “l’hidrogen és altament volàtil i, per tant, ningú deixaria construir un hotel a costat d’una indústria química”.
També qüestionen la manera en com s’ha de recuperar i protegir el patrimoni industrial que hi ha a l’antiga tèrmica. “Els promotors diuen que volen conservar elements del patrimoni, però creiem que això s’ha de fer des de la perspectiva pública perquè és un patrimoni de tots els veïns de Cercs”, ha lamentat Martina Marcet, portaveu de la Plataforma. En aquest sentit, demanen a l’Ajuntament de Cercs i al Consell Comarcal que es prenguin seriosament el tema i han anunciat que, un cop el projecti s’entri a alguna institució, hi presentaran totes les al·legacions que calgui.
Nou pla urbanístic i terrenys comunals
Des de la Plataforma Anti-incineradora de Cercs, Martina Marcet, han recordat que els terrenys de l’antiga tèrmica de Cercs són d’ús comunal i, per tant, “de titularitat compartida entre l’Ajuntament i els veïns”. Els ecologistes fa temps que estan reclamant aquest aspecte i ja han entrat diverses instàncies al consistori de Cercs demanant expropiï els terrenys. “Tenim proves suficients que determinen que aquest espai on hi ha la central eren terrenys comunals i, per tant, durant tot aquest temps s’han fet compravendes irregulars”, ha denunciat Marcet, que considera que “fins que no es reguli aquest aspecte no es pot tirar endavant cap projecte de qualsevol tipus”.
A més, també posen sobre la taula que els terrenys de l’antiga central “no tenen cap pla urbanístic concret”. Marcet ha explicat que precisament aquest va ser l’argument pel qual el Govern va tombar el 2019 el projecte de la incineradora i, per tant, creu que ara passaria el mateix. “Ara mateix hi ha un epígraf genèric on podria cabre-hi de tot, però no podem tenir una fàbrica química al costat d’un hotel”, ha lamentat.