Dimecres, 22 de gener del 2025

Grifols i ACE impulsen un Ambar Center a Barcelona per a l’estudi de l’Alzheimer

Recollirà dades del procediment de recanvi plasmàtic periòdic en la pràctica clínica

|

Grifols i la fundació mèdica Ace Alzheimer Center Barcelona han impulsat el primer Ambar Center a Barcelona, on aplicaran el procediment Ambar basat en el recanvi plasmàtic periòdic per recollir dades de la pràctica clínica habitual en pacients amb Alzheimer. L’han presentat en roda de premsa el director mèdic del Programa Clínic Ambar de Grifols, Antonio Páez, i la neuròloga i cofundadora d’Ace, Mercè Boada, en la qual han avançat que esperen obrir més centres en el futur a Europa, els Estats Units i la Xina en col·laboració amb altres institucions mèdiques, sense un calendari definit encara.

Respecte a l’entrada en funcionament, Boada ha fet una estimació “optimista”: aquest juny començaran a admetre pacients i a partir de setembre el centre estarà funcionant amb una capacitat de fins a 1.000 procediments a l’any, encara que l’entrada de pacients es farà de forma gradual. El centre oferirà un procediment ambulatori personalitzat i adaptatiu dirigit persones diagnosticades amb Alzheimer lleu o moderat entre 50 i 85 anys i que en aquests moments no està finançat pel sistema nacional de Salut: “És la nova tasca que ens tocarà fer”.

Aquest centre és el resultat de més de 15 anys d’investigació de la malaltia d’Alzheimer a través del programa clínic Ambar, que inclou un assaig clínic internacional en el qual es va demostrar que el recanvi plasmàtic periòdic amb albúmina ralentia de “forma segura” la deterioració cognitiva i funcional en pacients amb estadis lleu i moderat.

PROCEDIMENT
Páez ha detallat que el programa clínic Ambar està basat en el recanvi plasmàtic periòdic amb albúmina, un procediment que s’utilitza per al tractament de “moltes malalties” i que Grifols i Ace han inclòs en la pràctica cínica de l’Alzheimer. Ambar aborda la malaltia de l’Alzheimer des d’un enfocament multimodal: d’una banda, extraient la sang i realitzant el recanvi plasmàtic periòdic eliminen la proteïna beta-amiloide, evitant així que s’acumuli en el cervell i causi dany neuronal, ha explicat Páez. Per l’altra, reemplacen el plasma extret per una solució amb albúmina perquè pot tenir altres “efectes beneficiosos” per la seva propietats antioxidants i antiinflamatorias, contribuint a frenar l’avanç de la malaltia.

Consta de dues fases: una fase intensiva en la qual s’administrarà el procediment al pacient una vegada a la setmana durant sis setmanes i una altra fase de manteniment en la qual l’administració serà d’una vegada al mes i la seva durada estarà subjecta als criteris mèdics dels professionals del centre.

ASSAIG
Entre 2012 i 2018, per provar l’eficàcia del procediment, van realitzar un assaig clínic internacional, multicèntric, aleatoritzat, doble cec, controlat amb placebo i en grups paral·lels en el qual van participar pacients amb Alzheimer en estadi lleu i moderat de 41 hospitals espanyols i nord-americans. Van participar 496 pacients i es van centrar, sobretot, en les variables de cognició i funció: els resultats mostren que, de mitjana, els pacients tractats amb aquest procediment van tenir prop d’un 60% menys de declivi que aquells que van rebre el placebo.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483