El president de la patronal de l’automòbil Anfac, Wayne Griffiths, ha reclamat al cap de l’Executiu, Pere Aragonès, accelerar i incentivar mesures que facin que el vehicle elèctric sigui atractiu. “El sector ha de veure Catalunya, Barcelona i Espanya com un país amic de l’automòbil sinó les inversions se n’aniran a altres països que estan apostant per la indústria de l’automoció, com els Estats Units”, ha declarat el també president de Seat, l’automobilística més gran del país. En un acte amb 200 empresaris al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el president ha reafirmat el compromís amb l’automoció i ha anunciat una ampliació de 65 milions dels ajuts del pla MOVES per incentivar la compra dels vehicles elèctrics.
“No és un problema d’oferta”
El líder empresarial ha aprofitat la seva intervenció davant dels seus companys de sector i del president del Govern, del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera d’Economia, Natàlia Mas per advertir que els vehicles “són part de la solució i no el problema”. “No es pot atacar el vehicle privat perquè sí, sobretot quan som un país fabricant de vehicles, hem de treballar per un model de mobilitat sostenible”, ha insistit el dirigent empresarial de la companyia automobilística amb més treballadors a Catalunya.
Griffiths ha insistit que “és un error” creure que el repte que planteja l’electrificació de la mobilitat és “un problema d’oferta”. A parer seu, aquesta lògica portaria “directament a perdre tota la riquesa i innovació del sector”. El president d’Anfac ha afegit que si aquest canvi de mentalitat no es produeix al conjunt de la societat catalana i espanyola però si en d’altres països “el resultat serà que quedarem a la cua d’Europa” i es perdrà el pes que té l’automoció a Catalunya al continent.
En concret, ha reclamat més impuls en el desplegament de punts de recàrrega, que encara “està lluny de l’objectiu” i treballar perquè pugi molt la quota de mercat dels vehicles electrificats, “molt per sota de la mitjana europea”.
23 milions d’euros en ajuts
Aragonès ha assegurat que el Govern està “completament compromès” amb facilitar el camí al sector cap a la mobilitat sostenible, una transformació que és “imperativa” i que ha d’anar acompanyada a l’impuls de la reindustrialització. “L’esforç que venim fent col·lectivament Govern, agents socials i sobretot el sector productiu és ingent, però cal fer un pas més”, ha dit el cap de l’Executiu.
En aquest sentit, ha aprofitat la intervenció per anunciar la tercera ampliació d’aquest pla d’ajuts finançats amb fons europeus i que reparteix el govern espanyol. Els 65 milions d’euros extra anunciats convertiran Catalunya en el territori de l’Estat amb una inversió més elevada en aquests recursos per a la compra del vehicle elèctric i instal·lació de punts de recàrrega.
D’altra banda, Aragonès ha explicat que, des del començament de la legislatura, l’Executiu ha destinat 23 milions d’euros en línies d’ajuts al sector de la mobilitat que han generat 2.131 llocs de treball i una inversió mobilitzada de prop de 114 milions d’euros.
Al seu torn, el conseller d’Empresa i Treball ha remarcat que el Govern no nomes ha estat al costat de la indústria de l’automoció en la retòrica sinó que ha els ha donat suport de manera “proactiva”, a través de línies d’ajuts directes, treballant en processos de reindustrialització com els de Nissan i afavorint inversions estratègiques com la de la sud-coreana Iljin, que fabricarà components per a bateries de liti a Mont-roig del Camp.
De la mateixa manera, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha subratllat el suport “inequívoc” del Govern al sector, “sense el qual no es pot entendre l’economia catalana”. Mas també ha explicat que l’Executiu vol ser un referent i per això “en les propers setmanes” començarà el procés per electrificar tota la flota de vehicles de l’administració.