Diumenge, 22 de desembre del 2024

Greenpeace porta la Comissió Europea al TJUE per catalogar el gas i la nuclear com a sostenibles

L'ONG va als tribunals després que Brussel·les rebutgi eliminar les dues energies de la taxonomia verda

|

Greenpeace ha confirmat que portarà la Comissió Europea als tribunals per catalogar el gas i la nuclear com a energies sostenibles. En un comunicat, l’ONG ha confirmat que denunciarà la CE al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, després que Brussel·les hagi rebutjat la seva petició formal per eliminar les dues energies de la taxonomia verda. Greenpeace acusa l’executiu comunitari de “greenwashing” o “blanqueig verd”, i considera que incloure les dues energies en la llista de sostenibles viola la regulació de la taxonomia, la llei europea del clima i les obligacions de la Unió Europea en el marc de l’acord de París per al clima.

“Ursula von der Leyen vol premiar amb l’etiqueta de sostenibles els contaminants que són responsables de moltes de les dificultats que la gent pateix avui, com la crisi de costos o l’emergència climàtica”, ha assegurat una de les portaveus de Greenpeace a la UE, Ariadna Rodrigo.

El cas arriba als tribunals després que el 8 de setembre vuit organitzacions de Greenpeace –entre elles la d’Espanya- fessin una petició formal a la Comissió Europea perquè rectifiqués la decisió d’incloure el gas i la nuclear a la llista d’energies sostenibles. Aquest 9 de febrer, la CE ha rebutjat la petició, i per això Greenpeace ha optat per acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Segons Greenpeace, els límits d’emissions establerts per al gas no compleixen la normativa europea ni els acords de París per al clima. A més, rebutja que es puguin considerar les inversions en noves energies generades per gas com de “transició” perquè les plantes poden seguir sent operatives més enllà del 2050, la data límit marcada per la pròpia UE per aconseguir la transició energètica.

Així mateix, l’ONG diu que la CE argumenta “erròniament” que es poden incloure el gas i la nuclear a la llista perquè “tecnològicament i econòmicament no hi ha alternatives viables de baixes emissions”. Per Greenpeace, les energies eòlica i solar poden ser alternatives vàlides. A més, Greenpeace també considera que incloure el gas a la taxonomia li ofereix un “avantatge competitiu” que perjudica els objectius de la Unió Europea per fomentar la transició ecològica.

Pel que fa a l’energia nuclear, l’ONG destaca que viola el principi de no generar “perjudicis significatius” –per l’ús d’urani, la generació a gran escala de residus radioactius o l’elevat ús d’aigua-. Així mateix, considera que no es pot considerar com una activitat que permeti la transició energètica, ni que mitigui els efectes del canvi climàtic. La nuclear, per Greenpeace, tampoc és apropiada perquè pot ser, precisament, víctima dels efectes del canvi climàtic si hi ha grans onades de calor o sequeres, així com objecte d’atacs terroristes o accidents greus amb conseqüències mediambientals.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483