Dijous, 21 de novembre del 2024

Govern i sindicats responen a la campanya de Foment contra els impostos a Catalunya

Torrent defensa que Catalunya està "als antípodes" de la política fiscal "neoliberal" de Madrid i CCOO reclama més pressió fiscal per respondre als "beneficis extraordinaris" de les empreses

|

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, remarca la necessitat de buscar “el millor equilibri possible” entre la competitivitat empresarial i les polítiques socials per a fer una “societat més justa”, després que Foment hagi engegat una “campanya fiscal” per exigir una rebaixa de la pressió impositiva a Catalunya. “En aquests moments, necessitem desplegar tot el potencial de les polítiques socials del país”, ha afirmat el titular d’Empresa i Treball en una atenció als mitjans aquest dimecres. Torrent ha afegit l’economia catalana és més “competitiva” que la de la Comunitat de Madrid, que “és el gran paradigma per alguns de les polítiques neoliberals” però que està “als antípodes” de les polítiques fiscals de la Generalitat.

“Hem generat polítiques socials per donar resposta a les necessitats de les famílies i al mateix temps som competitius des del punt de vista de creixement econòmic, de generar inversió estrangera directe i de generar el clima favorable a la generació d’empreses”, ha continuat, per afegir que el Govern “no pot ni pensa renunciar” a destinar recursos públics a polítiques socials i a la reindustrialització del país. “En els dos camps hi ha un gran acord a nivell de país que són imprescindibles i per això hi ha hagut un acord de pressupostos”.

CCOO acusa Foment d’emprendre una campanya contra els impostos que mostra “manca de compromís i responsabilitat”
CCOO ha acusat aquest dimecres a la patronal Foment del Treball d’emprendre una “campanya fiscal” per exigir una rebaixa de la pressió impositiva a Catalunya. Segons el sindicat, aquesta iniciativa exhibeix una “manca de compromís i responsabilitat social” per part de l’empresariat català. De fet, Comissions reclama “més i millor fiscalitat” davant els beneficis “extraordinaris” que, a parer seu, està recollint el teixit empresarial català. La crítica del sindicat arriba després que ahir el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, critiqués l’elevada pressió fiscal catalana i anunciés la creació d’un grup de treball per fer un diagnòstic i intentar convèncer a les administracions i l’opinió pública de la necessitat d’abaixar els impostos.

“La coincidència d’aquesta campanya amb la introducció d’un impost a la banca i a les elèctriques pels seus beneficis extraordinaris trasllada la sospita que els interessos que defensa Foment del Treball no són els de l’economia o de la societat catalana, sinó els d’una elit reduïda”, ha asseverat CCOO. En aquest sentit, el sindicat acusa la patronal d’utilitzar com a argument central el greuge entre comunitats autònomes, i “especialment” amb la de Madrid.

Segons les dades exposades per CCOO, mentre els aliments augmentaven de preu un 15% el 2022, i els salaris negociats a l’Estat un 2,78%, els beneficis de les empreses van créixer un 42% en els primers nou mesos de 2022. És per això que l’organització aposta per incrementar la pressió fiscal a les empreses i fer que les administracions tinguin més marge per aplicar polítiques socials i redistributives.

Tal com ha explicat a l’ACN el secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera, sorprèn que Foment no demani una fiscalitat “harmonitzada” i aposti per una “competència a la baixa” posant com a exemple el cas de Madrid. “Pensem que hi ha uns beneficis i uns marges a les empreses prou bons com perquè no hi hagi necessitat de reduir impostos. Potser fins i tot podria ser a l’inrevés”, ha detallat Bellera.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483