El president de PIMEC, Josep González, veu “preocupants” els rebrots i ha reclamat noves mesures al govern espanyol en cas que el virus persisteixi. “Pensàvem que podria ser una hipòtesi de la tardor, però s’imposa una realitat dura”, ha assegurat. El president de la patronal s’ha referit especialment a l’impacte en el petit comerç i el turisme i ha advertit d’una “gran pèrdua” en el sector. Davant aquesta situació, PIMEC demanarà al govern espanyol allargar a dos anys el període de carència dels crèdits ICO i ajornar el pagament dels impostos. El president de la confederació també ha reclamat uns “pressupostos de base zero” i ha assegurat que “difícilment” es podrà dur a terme una reactivació de l’economia a base “d’apujar impostos”.
El president de la patronal ha assegurat que els rebrots a Catalunya donen una imatge exterior “d’alarma”, una situació que preocupa especialment pel que fa a l’arribada de visitants estrangers. “Tindrem una gran pèrdua perquè els turistes acaben les vacances a finals de juliol”, ha manifestat.
González ha assegurat que es tracta d’una situació “complicada” i ha demanat al govern espanyol tornar a injectar liquiditat a les empreses si la crisi s’allarga. En concret, ha reclamat ajornar els impostos i allargar a dos anys la carència de les línies ICO. “Si no, ens trobarem que moltes empreses hauran de tornar el crèdit i encara no hauran començat l’activitat o ho hauran fet amb un ritme molt baix”, ha advertit.
El president de PIMEC també ha reclamat allargar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins al desembre però s’ha mostrat “confiat” amb l’actuació del govern espanyol en aquest sentit. González ha afirmat que possiblement no s’ampliaran amb un caràcter general, però sí per atendre les necessitats de sectors específics.
Així mateix, ha reclamat uns “pressupostos de base zero” per atendre una situació “d’economia de guerra”. El president de la patronal ha demanat reduir les despeses i ha advertit que “difícilment” es podrà a dur a terme una reactivació de la indústria i l’empresa si aquesta va acompanyada d’un increment en els impostos de les pimes.
La patronal titlla de “preocupant” el decret sobre les cambres
En la mateixa roda de premsa, el secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, ha titllat de “molt preocupant” el decret sobre les cambres. La setmana passada, el president de la Generalitat, Quim Torra, va presentar als representants dels ens camerals el text del futur decret llei que regularà el paper institucional i la representativitat de les Cambres de Comerç.
Cañete ha assegurat que aquesta proposta suposa un “gran problema” en relació a les funcions establertes. “Voler posar en una interlocució una entitat de dret públic podria trencar les regles del joc quant al diàleg social i la defensa dels interessos”, ha advertit.
Per la seva banda, González ha assegurat que li “sap molt greu” tant la manca d’informació com el fet que es posin “en qüestió” les funcions dels agents socials. De fet, ha afirmat que les Cambres de Comerç i les patronals i sindicats havien tingut sempre una relació de respecte i col·laboració, fins que, en les últimes eleccions, va guanyar “algú amb interès d’envair competències dels agents socials”.
Sou per al president
La patronal preveu fer el relleu del president quan acabi el mandat actual, el juny de 2022 i la Junta Directiva de la patronal ha nomenat l’actual secretari general de l’entitat, Antoni Cañete, com a successor del president. Justament PIMEC ha aprovat un canvi en els estatuts perquè el president de la patronal cobri un sou. “Els temps actuals no fan fàcil repetir una presidència d’intensitat de treball i dedicació sense sou”, ha assegurat el president de la patronal, Josep González, que preveu finalitzar el mandat actual, el juny de 2022. En cas que no hi hagi cap altre candidat a la presidència, Cañete passaria a ser nomenat president directament, mentre que, si es presenta una altra candidatura, s’haurien de celebrar eleccions.
Més enllà d’escollir Cañete com a president de la patronal a partir de 2022, l’Assemblea General de PIMEC ha modificat els articles 6, 21, 46 i 55 dels Estatuts Socials. En concret, ha canviat la representació i vots dels socis col·lectius i individuals i les funcions tècniques de la secretaria general.
L’Assemblea també ha aprovat el pressupost de la confederació pel 2020, de prop de 16,9 milions d’euros. El 2019, la patronal va registrar 655.587 euros de beneficis i uns ingressos superiors als setze milions. Un 47% de la xifra de negocis va venir de les quotes, serveis i acords; un 30%, de la formació; un 15%, dels projectes cofinançats, i un 7% de la participació institucional.