Dimecres, 22 de gener del 2025

Devessall d’opinions sobre l’impost de patrimoni i l’harmonització fiscal

Andalusia obrirà una delegació a Catalunya per "captar inversions" gràcies a les seves rebaixes fiscals

|

No donem a l’abast amb la munió de declaracions i opinions creuades que ha suscitat la iniciativa del govern andalús de reduir la fiscalitat i, imitant Madrid, optar per fer dúmping fiscal. Es confonen i solapen termes com fiscalitat, recentralització, harmonització que s’usen segons convé. A la nostra capçalera recollíem les del conseller Giró: “És per això que alguns volem marxar d’Espanya com més aviat millor” N’hi ha moltes més i de tots colors davant la iniciativa del govern d’Andalusia que té previst obrir una delegació a Catalunya amb l’objectiu de “captar inversions” gràcies a les seves rebaixes fiscals. Segons publica ‘El Español’, l’executiu presidit per Jaunma Moreno està ultimant els detalls d’aquesta oficina que es va dissenyar fa dos anys i que va quedar aparcada.

María Jesús Montero
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha apostat aquest dimecres per una “harmonització” que eviti el “dúmping fiscal” que el PP pretén instaurar a Andalusia i Madrid amb una “competició d’impostos a la baixa per deixar sense continguts determinades figures fiscals”. La ministra rebutja la “recentralització” de què va parlar aquest dimarts el ministre Escrivá “a títol personal”. Segons Montero, harmonització i recentralització són qüestions diferents, perquè “recentralitzar és qüestionar” que les comunitats autònomes tinguin determinades figures fiscals, mentre que harmonitzar implica “evitar que es produeixi una eliminació de tributs que arrossegui altres territoris d’Espanya amb menys capacitat econòmica a fer el mateix”.

CCOO reclama una regulació comuna de tipus mínims d’impostos de patrimoni, successions i donacions
Pel sindicat, no fer-ho afavoreix les rendes i patrimonis més elevats, incorre en ‘dúmping fiscal’ contra les altres comunitats autònomes, i provoca una pèrdua d’igualtat, equitat fiscal i capacitat de finançar polítiques públiques, inversió i despesa pública. En un comunicat, el sindicat assegura que “no hi ha doble imposició que justifiqui aquesta mesura” i avisen que “és una fal·làcia” justificar-la amb una suposada millora en la recaptació a l’IRPF.

Ayuso insta la Generalitat a abaixar els “impostos que té inventats amb enginyeria fiscal”
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dimecres que “el que ha de fer” la Generalitat de Catalunya és “abaixar els impostos a tots els ciutadans”, perquè “és incomprensible” que Catalunya tingui “una dotzena d’impostos inventats amb enginyeria fiscal”. “Són traves a l’empresa i l’autònom, i no existeixen a la Comunitat de Madrid”, ha dit. Ayuso també ha advertit que si el govern espanyol intenta limitar la capacitat del govern de Madrid respecte als impostos cedits anirà als tribunals.

Ayuso ha centrat bona part de la roda de premsa posterior al seu Consell de Govern a parlar de Catalunya. Ha afirmat que no disposa de dades del nombre d’empresaris catalans que s’han empadronat a Madrid per evitar pagar impostos a Catalunya, però ha apuntat que al seu entendre van marxar de Catalunya “per manca d’oportunitats, manca de seguretat jurídica i manca de respecte a la llei”. “La majoria de les fugides es van produir el 2017 amb el cop d’Estat”, ha dit.

Sánchez Llibre considera que la recentralització fiscal seria una “salvatjada”
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha afirmat que una recentralització fiscal seria una “salvatjada”. Per un cantó ha afirmat que “s’ha de respectar la sobirania fiscal de les comunitats autònomes”, però no se n’ha pogut estar d’afirmar que “si cal harmonitzar cal fer-ho a la baixa com Andalusia i Madrid”. Sánchez Llibre ha tornat a reclamar a la Generalitat que “segueixi el camí” d’Andalusia i Madrid i elimini l’impost de patrimoni però ha carregat contra el president andalús per buscar un “conflicte territorial”.

Pimec creu que l’impost de patrimoni “és injust” i insisteix en demanar que se suprimeixi a Catalunya
Més clar ha estat el president de Pimec, Antonio Cañete, que ha assegurat que l’impost de patrimoni “és injust” i ha insistit al Govern que “prengui decisions” per mantenir l’atractiu de l’economia catalana i el suprimeixi. Cañete ha criticat la “condició recaptatòria” del tribut i ha afirmat que l’objectiu dels impostos ha de ser “generar creixement econòmic”. Tanmateix, Cañete ha mostrat el seu malestar davant “l’ofensiva fiscal” d’alguns territoris i ha criticat que Andalusia hagi creat una oficina per atreure capital d’empreses catalanes. “M’agradaria veure quins comentaris es farien si Catalunya també ho fes”, ha dit.

En aquest sentit, ha demanat evitar una “guerra impositiva” entre territoris i una “activitat comercial que vingui a conquerir espais econòmics”. El president de la patronal ha demanat “harmonia territorial” en l’àmbit econòmic i empresarial i la configuració “d’una fiscalitat justa” per a totes les empreses.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483