Eduard Fernández (@eduard_bcn)
Catalunya necessita gestionar els seus propis ajuts agraris per tal de distribuir-los “de manera més propera als productors”. Així ho va explicar ahir el director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Oriol Anson, durant una conferència al Col·legi d’Economistes de Catalunya. Reflexionant sobre la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) europea del 2020, Anson va defensar la necessitat de comptar amb una proposta pròpia per part de la Generalitat, per tal de poder influir en la presa de decisions a Madrid, o per poder presentar-la a Brussel·les en el cas d’una possible Catalunya independent.
Entre les principals novetats que el Govern espera que s’incorporin al projecte, hi ha l’establiment d’una tarifa plana d’ajuts directes pels agricultors, calculada en funció a la superfície explotada, que trenqui amb les actuals compensacions atorgades segons les referències històriques de producció de fa quinze anys. “Fins ara, no hi ha hagut valentia per reformular el sistema d’ajudes”, va criticar Anson.
A la vegada, el responsable de Desenvolupament Rural va posar l’accent en els ajuts que permetin millorar la competitivitat de les empreses agràries, i enforteixin la posició dels productors davant els distribuïdors. Anson també va reflexionar sobre la possibilitat d’impulsar “mesures de sostenibilitat ambiental”, prioritzant aquelles accions orientades a l’economia circular. Pel que fa a les mesures de mercat, l’enginyer agrícola va defensar uns mecanismes de gestió de crisi “més ràpids i àgils”.
El tècnic agrícola va remarcar que els ajuts destinats al món agrícola han de tenir com a finalitat que les rendes de producció “siguin suficients” perquè els agricultors no hagin de dependre dels ajuts de la PAC. Més enllà de les diverses ajudes que reben els agricultors, des de la Generalitat es remarca que es treballarà perquè es reconegui a la Unió Europea les característiques pròpies dels conreus mediterranis. “És difícil que a l’Europa continental entenguin que cal invertir diners per infraestructures de regadiu”, explicava. A més, durant la seva intervenció va defensar noves polítiques per fomentar la reactivació econòmica de les zones rurals i el foment de la professió entre els joves.
La PAC, una eina necessària
Anson va defensar la necessitat d’una PAC europea, recordant que el 2050 la població mundial s’incrementarà fins als 9.000 milions de persones, i que la producció d’aliments haurà d’augmentar en un 70%. A la vegada, el tècnic agrícola va recordar la necessitat de treballar de manera unificada per mantenir els estàndards de qualitat en tot el territori europeu, aconseguir un relleu generacional al camp, mitigar el canvi climàtic i reconèixer el sector primari com a vital per la gestió del territori, tant agrari com forestal.