Eduard Fernández (@eduard_bcn)
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha anunciat avui que la Generalitat oferirà 100 milions d’euros durant els tres propers anys en forma de préstecs a tipus d’interès zero per a projectes considerats estratègics per la indústria del país, enmarcats en el Pacte Nacional per a la Indústria. Durant un esmorzar econòmic organitzat per Fórum Nueva Economia, Baiget ha remarcat que, davant d’una situació d’important incertesa econòmica exterior, cal seguir apostant per un sector industrial “diversificat, sectorialment i territorialment”. A més, ha recordat que cal començar una transformació del model productiu per adaptar-se a la quarta revolució industrial.
El responsable d’Empresa i Coneixement ha elogiat també les bones xifres de la internacionalització comercial de Catalunya, ja que el 2015 es va superar el rècord exportador “per cinquè any consecutiu”. Tot i això, Baiget ha remarcat que actualment es compta amb 16.400 firmes que venen regularment a l’estranger, “només un terç del total d’empreses exportadores”, i ha assenyalat que també hi ha marge perquè creixi “la intensitat de la internacionalització”.
En aquest sentit, Baiget ha admès la seva preocupació per fenomens com la victòria electoral de Donald Trump el Brexit, que poden danyar el comerç internacional. “Qualsevol política que vagi cap a tancar fronteres i posar traves al comerç pot ser un factor de risc, per a la nostra economia i les nostres empreses”, ha afirmat.
“Lligats de mans i peus”
El conseller Baiget ha criticat que davant l’entorn canviant actual, la Generalitat necessita tenir “totes les eines necessàries per millorar la competitivitat”. “Algunes les tenim, però amb d’altres, que són molt importants, tenim una mà lligada i l’altra pràcticament també. I aixó ens afecta directament”, ha recordat.
En aquest sentit, Baiget ha recordat que en matèria d’inversió en infraestructures Catalunya pateix un dèficit crònic per part de l’Estat, i que cada any l’administració central executa el 65% de les partides acordades. Així, el Principat compta amb colls d’ampolla clars que depenen de l’administració central, com el Corredor Mediterrani, la xarxa de Rodalies o la N-II, la N-340 i la N-240.
De la mateixa manera, el membre de l’executiu català ha recordat que no es compta amb “capacitat de decisió sobre un dels aspectes determinats per la competitivitat d’un país, el de la fiscalitat”. Per Baiget, un model com l’espanyol, que ha augmentat en els darreres mesos els pagaments de l’impost de societats, que “penalitza a les pimes i els autònoms”, no és el de la Generalitat. Finalment, també ha criticat que l’Estat compti actualment amb d’altres aspectes directament vinculats a la competitivitat, com la obtenció de visats per a professionals estrangers o la creació de punts d’Inspecció Fronterera.