Redacció
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha recordat avui que la Generalitat no esperarà “indefinidament” per signar convenis amb les companyies elèctriques per lluitar contra la pobresa energètica. “Volem signar els convenis, però si no es fa de forma voluntària, ens haurem de plantejar de forma conjunta, entre totes les administracions, actuacions perquè les elèctriques i gasístiques participin en la lluita contra la pobresa energètica”, ha assegurat Baiget durant una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio.
Els comentaris arriben unes setmanes després que la Generalitat obrís un expedient sancionador a Gas Natural per tallar el subministrament elèctric a una àvia de Reus en situació de vulnerabilitat energètica, que posteriorment va morir en un incendi causat per una espelma. Baiget ha assegurat que “s’està treballant” en establir una sanció concreta per part del govern.
D’altra banda, davant les crítiques inicials del conseller delegat de la companyia gasística, Rafael Villaseca, que va demanar que es desenvolupés la normativa per poder coordinar les accions contra la pobresa energètica, Baiget ha recordat que la llei “és explícita” i que no és necessari cap “reglament”. “El protocol funciona bé, perquè gràcies a la llei s’han evitat 39.000 talls”, ha afirmat el conseller.
“Coherència” en les universitats
D’altra banda, durant la conversa, el responsable de Coneixement també ha explicat que el govern espanyol deu a Catalunya 75 milions d’euros que haurien d’haver estat traspassats a les comunitats autònomes per fer front a la despesa variable de les beques, tal i com va establir una sentència del Tribunal Constitucional del maig passat. “Hi ha un conjunt de sentències del TC que el Govern espanyol no compleix”, ha dit.
Davant les recents protestes pel preu dels graus universitaris, els més elevats de tot l’estat, Baiget ha recordat que l’import a abonar es fixa en funció de la renda dels estudiants. A més, el conseller ha recordat que la ciutadania paga amb els seus impostos el 80% del cost d’estudiar a la universitat, i ha demanat coherència: “Si volem tenir universitats gratuïtes com Finlàndia o Alemanya potser hem de pagar com ells per la sanitat o els medicaments, ja que els recursos econòmics que tenim són limitats”.