Redacció
Èxit rotund de l’espai de la Xarxa Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona, que va formar part del Fòrum Gastronòmic celebrat entre el 23 i el 26 d’octubre passat a la capital catalana. Les 27 empreses que van participar a l’activitat la van puntuar amb una nota global mitjana de 8,3 sobre 10, i van destacar la possibilitat de realitzar molts contactes professionals en pocs dies, que poden derivar en noves oportunitats de negoci.
L’estand de la Xarxa Productes de la Terra va donar a conèixer entre els visitants del Fòrum la riquesa gastronòmica de la demarcació de Barcelona a través dels seus productes i de plats tradicionals i innovadors. Concretament, l’espai va comptar amb una aula de cuina que ha ofert prop de 30 tastos culinaris, una trobada d’associacions de la xarxa i una jornada dedicada a les lleguminoses. Es calcula que unes 50.000 persones han visitat el Barcelona Hosting Week, que engloba el Fòrum Gastronòmic 2016, el més important del sector, i el Saló Hostelco, ubicat al recinte adjacent.
Una trentena d’especialitats a degustar
Xarxa Productes de la Terra ha volgut posar de relleu la varietat culinària de les comarques de Barcelona a través de diverses activitats. Així, l’associació va organitzar una aula de cuina anomenada “Barcelona és molt més”, on es van poder degustar fins a 30 especialitats de la regió, com el timbal d’albergínia blanca amb botifarra del Bages, l’arròs a la sitgetana del Garraf o l’amanida de mongetes amb pollastre escabetxat del Vallès Oriental.
A la vegada, l’espai va organitzar la jornada “Els llegums: de la tradició a la innovació”, que va comptar amb la participació de la xef del Restaurant Sant Pau, Carme Ruscalleda. Durant l’acte, organitzat conjuntament amb la Fundació Miquel Agustí, es va repassar la història del consum de diferents llegums a Catalunya, i es va destacar els esforços duts a termes per recuperar i promocionar les varietats més tradicionals. Una seixantena de persones van assistir a la presentació.
Marques centenàries, ecològiques i de proximitat
La Xarxa Productes de la Terra també va servir de plataforma per a realitzar una trobada d’onze col·lectius que formen part dels diversos territoris de la província. Finalment, a l’estand de l’entitat els visitants van poder adquirir la segona edició del Directori d’empreses i productes, que recull el miler de firmes que aglutina la xarxa, agrupades per sectors, i on es destaquen les marques centenàries, ecològiques o les que es comercialitzen en circuit curt.
La Xarxa Productes de la Terra és una agrupació voluntària de dotze ens locals d’àmbit supramunicipal, promoguda per la Diputació de Barcelona. La xarxa engloba, en conjunt, més d’un miler de companyies de productes alimentaris de qualitat de les comarques barcelonines. A través d’aquesta associació, es busca enfortir el teixit empresarial de l’àmbit alimentari a la zona, i promocionar els productes i els plats típics de la demarcació.