L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que gairebé tota la població mundial, un 99%, respira aire que excedeix els límits de qualitat i que, en conseqüència, amenaça la seva salut. L’organització demana frenar l’ús de combustibles fòssils i prendre mesures “tangibles” per reduir la contaminació. Segons ha detallat l’OMS en l’últim informe de dades de qualitat de l’aire, més de 6.000 ciutats en 117 països monitoren ja l’estat de l’aire, però les persones segueixen respirant nivells “insalubres” de contaminants. L’OMS calcula que més de 13 milions de morts a tot el món cada any es deuen a causes ambientals “evitables”.
En aquest sentit, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom, ha apuntat la “importància” d’accelerar la transició cap a sistemes energètics més nets. Segons l’organització, és necessari que els governs “intensifiquin” les accions per revisar els estàndards nacionals de qualitat de l’aire i implementar-los d’acord amb les directrius de l’OMS.
Amb això, l’organització assenyala que les autoritats han de tirar endavant mesures que permetin la transició cap a l’ús “exclusiu” d’energia neta a les llars, i reforçar els sistemes de transport públics per fer-los “segurs, assequibles i favorables”. D’altra banda, l’organització considera que els governs han de millorar la gestió dels residus municipals, i implementar normes “més estrictes” pel que fa a les emissions dels vehicles.
Llindars de contaminació
Segons les dades donades per l’agència, l’exposició a la contaminació aèria és més elevada en els països més pobres. No obstant això, tot i que els països amb ingressos més alts veuen menys contaminació per partícules, la majoria de ciutats tenen greus problemes amb el diòxid de nitrogen.
En el 17% de les ciutats amb ingressos alts dels 117 països que controlen la qualitat de l’aire, els nivells estan per sota de les directrius de l’OMS. Als països d’ingressos baixos i mitjans, només un 1% de les ciutats compleixen els llindars recomanats. L’any 2021 l’OMS va revisar les seves directrius de qualitat de l’aire, fent-les més estrictes en el que consideren “un esforç per ajudar els països a avaluar millor la salut del seu propi aire”.