Redacció
El pragmatisme alemany per sobre de l’encant francès. Aquesta sembla ser l’elecció de la majoria de bancs amb seu a Londres que estan començant a relocalitzar diversos llocs de treball al continent europeu per preparar-se per un possible ‘Brexit’ dur, que comporti la sortida del Regne Unit del mercat únic. De moment, ja s’ha decidit que 2.850 dels 14.000 llocs de treball en joc seran traslladats a la capital financera d’Alemanya, Frankfurt, mentre que la principal alternativa, París, només ha aconseguit atreure’n 1.400, principalment de la francesa Societé Generale i d’HSBC. Per contra, Bloomberg informava que Goldman Sachs i Morgan Stanley planegen apostar per la metròpolis alemanya, seguint els passos de Standard Chartered i Citigroup.
Els cants de sirena de París, per tant, no semblen haver tingut efecte sobre els banquers internacionals. La capital francesa es va anunciar a la City de Londres amb diversos cartells amb l’eslògan “Farts de la boira? Proveu les granotes”, amb un joc de paraules en anglès que recorda la mala climatologia de la capital britànica i el prestigi de la gastronomia francesa.
Per contra, Frankfurt ha preferit promocionar-se com la única ciutat del món amb dos bancs centrals (el Banc Central Europeu i el Bundsbank) i remarcar la facilitat per fer negocis a la ciutat. “És més fàcil impressionar els rigorosos banquers amb experiència que amb pompositat”, explicava a Politico el director de l’associació Frankfurt Main Finance, Hubertus Väth. Alemanya compta també amb un impost de societat lleugerament menor, del 29,7% al francès, del 33,3%.
La principal prova de l’èxit d’aquesta estratègia és que l’espai d’oficines disponible per ser llogat ja se situa per sota del 10% a Frankfurt, i es necessiten nous grans edificis a la zona central de la ciutat, ressaltava un estudi de BNP Paribas la setmana passada.
Segons recollia Bloomberg, Londres podria perdre fins a 30.000 feines relacionades amb el món de la banca i els serveis financers. A la vegada, es calcula que els clients de les entitats financeres podrien arribar a traslladar fins a 1,8 bilions d’euros cap a altres països europeus a causa del Brexit.