Dimecres, 22 de gener del 2025

Foment veu “contraproduent” que la nova reforma laboral tiri “enrere” la flexibilització assolida el 2012

Pimec lamenta que no s'ha tingut en compte les petites i mitjanes empreses al diàleg per la reforma laboral

|

Les patronals catalanes han sortit a manifestar el seu desacord amb la reforma laboral que, al menys en part, deroga l’anterior reforma del PP de l’any 2012.

FOMENT
El director de Relacions Laborals i Afers Socials de Foment del Treball, Javier ibars, ha considerat “contraproduent” que la nova reforma laboral tiri “enrere” la flexibilització assolida amb la normativa impulsada pel PP el 2012. Ibars ha advertit a Ràdio 4 que la normativa laboral espanyola és “de les més rígides” dels països desenvolupats, i per això ha lamentat que la reforma pactada ara per govern espanyol sindicats i patronal intenti eliminar els “mecanismes de flexibilització” que es van introduir en la reforma anterior. El directiu de Foment també ha lamentat que la modificació ara pactada, que comença aquest dimarts la singladura al Congrés, opti per penalitzar la contractació temporal en lloc d’incentivar la indefinida.

“Compartim els objectius de la Unió Europea” pel que fa a la necessitat de reduir el percentatge de contractació temporal “però no la forma d’assolir-los”, ha indicat Ibars. En aquest sentit ha considerat que reduir “casuístiques legítimes i necessàries” de contractació temporal comportarà dificultats a les empreses que utilitzen aquesta via de les relacions laborals. “Nosaltres no ho volem fer d’aquesta manera”, ha afegit Ibars. Reduir la temporalitat es pot fer pel camí que s’ha triat o “incentivant la contractació indefinida”, que és la fórmula per la qual optaria Foment del Treball. En aquest sentit ha subratllat que la incentivació es pot fer amb “més flexibilitat”, amb “menys costos” i en diferents supòsits.

Finalment, el directiu de la patronal catalana també ha considerat “inassumibles” alguns de supòsits de la reforma, per a la qual el govern espanyol haurà de trobar els suports necessaris que li permetin superar la votació del Congrés. Per exemple, Ibars s’ha mostrat contrari a extrems com la ultra activitat del conveni, que pot mantenir “eternament” les condicions caducades mentre se’n negocia un de nou. “Hi ha tot un seguit de qüestions que es volen modificar en aquesta reforma laboral que poden tenir repercussions molt negatives i importants a les empreses”, ha finalitzat.

PIMEC
La patronal de la petita i mitjana empresa Pimec ha lamentat que no s’hagi tingut en compte aquest sector de l’activitat empresarial en el diàleg social i el consens que hi ha hagut per reforma el mercat del treball. En declaracions a l’ACN el secretari general de l’entitat, Josep Ginesta, ha considerat que la reforma pactada per govern estatal i agents socials “neix amb la necessitat d’adaptar-la en el curt termini” perquè “no és integradora”. En aquest sentit, Ginesta lamenta, per exemple, que les pimes no han estat cridades al debat i, per tant, no han pogut defensar-hi ni la representació que considera que els pertoca, ni els drets que els van ser “manllevats” en l’anterior reforma laboral, impulsada pel PP l’any 2012.

A parer del directiu de Pimec, la reforma que s’ha assolit no té la “qualitat democràtica” que hauria de tenir un sistema de diàleg social de “país avançat”. Ginesta ha lamentat que Espanya està “lluny d’Europa també en aquests espais”, així com el fet que, amb aquesta reforma, s’ha perdut una oportunitat per avançar per aquest camí. Ginesta ha explicat que, per bé que és una reforma fruit d’un acord en el marc del diàleg social, no és “integral” i no revisa aspectes “estructurals” del mercat del treball, que al seu parer era “imprescindible” que fossin revisats. “S’han limitat a fer una reforma més estètica que estructural”, ha assegurat.

Per exemple, Ginesta ha subratllat que la reforma no revisa aspectes “essencials” com ara les polítiques d’ocupació actives o passives, ni la necessitat “imperiosa” que les revisions salarials es facin “amb variables diferents” a les actuals, com ara “amb cistelles d’indicadors”. Alhora ha lamentat que la reforma tampoc compleix la “màxima d’equilibris entre flexibilitat i seguretat”. Així, si bé ha admès que Catalunya i Espanya tenen un problema de temporalitat que “cal resoldre”, ha lamentat que s’hagi optat per la via de la restricció de contractes i les sancions per atacar-lo, en lloc de fomentar la contractació indefinida i buscar el “just equilibri” amb les necessitats de flexibilitat que tenen les empreses en determinats contextos.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483