Dijous, 12 de desembre del 2024

Foment del Treball impulsarà un recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost a les grans fortunes

Sánchez Llibre es reunirà amb Garamendi per concretar el paper de Foment a la junta directiva de la CEOE

|

Foment del Treball ha anunciat aquest dimecres que impulsarà un recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost a les grans fortunes a través de partits polítics –calen un mínim de 50 diputats al Congrés- o de governs autonòmics. En roda de premsa, el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, i el conseller de presidència de l’entitat, Manuel Silva, han argumentat que el nou impost vulnera l’autonomia financera de les comunitats autònomes, el principi de seguretat jurídica i la capacitat econòmica dels contribuents amb un impost “confiscatori”. A més, Sánchez Llibre ha denunciat la “voracitat fiscal” del govern espanyol i ha reclamat a PSOE i Unides Podem “més respecte als empresaris i a l’economia productiva”.

Pel conseller de presidència de Foment, Manuel Silva, hi ha “tres vicis clars d’inconstitucionalitat” en l’impost a les grans fortunes plantejat per l’executiu de Pedro Sánchez. En primer lloc, ha dit, es vulnera el principi d’autonomia financera de les comunitats ja que la recaptació anirà destinada a l’Estat, i no a les autonomies, i més concretament la Llei orgànica del finançament de les CCAA.

En segon lloc, Silva ha citat una manca de seguretat jurídica ja que es tracta d’un impost que s’aprovarà a deu dies d’acabar l’any i tindrà efectes en aquest mateix 2022. “S’aprovarà el 20 de desembre per aplicar el 31 de desembre. Vulnera de forma molt clara la seguretat jurídica”, ha continuat el dirigent de Foment, que ha anticipat que els contribuents catalans hauran de tributar “més que abans”. “És com si als dos minuts d’acabar el partit diuen que per resultar guanyadors la diferència ha de ser de dos gols”, ha afegit fent un símil futbolístic. Per últim, el dirigent de Foment ha assenyalat que es vulnera la capacitat econòmica dels contribuents davant la possibilitat que hagin de vendre patrimoni i que aquest es redueixi per poder fer front a un impost que ha titllat de “confiscatori”.

Foment espera el suport de grups polítics per presentar el recurs
Sánchez Llibre ha explicat que de la mateixa manera que fa un any i mig aproximadament es va presentar un recurs d’inconstitucionalitat a l’impost de patrimoni ara també espera que els grups polítics facin seves les reivindicacions de la patronal o bé que siguin govern autonòmics qui també s’hi sumin. En aquest punt, el conseller de presidència de Foment, Manuel Silva, ha puntualitzat que caldrà veure si els recursos que puguin presentar governs com l’andalús o de la Comunitat de Madrid comparteixen els mateixos motius que Foment o només argumenten que afecta l’autonomia financera de les seves comunitats.

De moment, la patronal farà arribar a grups i governs autonòmics els seus plantejaments a partir d’un dictamen elaborat per Roca Junyent per si els volen assumir com a propis. Paral·lelament, també es traslladarà la proposta a la CEOE, de la qual Foment en forma part. “Seguirem el mateix camí institucional que fa un any i mig”, ha indicat el president de la patronal en referència a l’impost de patrimoni. D’altra, Sánchez Llibre, ha reiterat que l’impost promogut pel govern espanyol se solapa amb l’impost de patrimoni que gestionen les autonomies, sobre el qual ha insistit un cop més en la seva eliminació.

El president de Foment del Treball, ha assegurat, que els empresaris estan “molt preocupats” per les darreres iniciatives de l’executiu del PSOE i UP que “afecten molt greument l’economia productiva” i a la “seguretat jurídica”. En aquest sentit, ha revelat que l’aprovació del nou impost, prevista per a la setmana que ve, ja ha fet que empresaris estrangers que estudiaven inversions a Catalunya es fessin enrere. En concret, ha citat la congelació de la inversió d’un empresari mexicà establert a Miami que volia fer una inversió en el camp audiovisual o la d’un altre en el sector immobiliari. “No podem anar a cop de titular”, ha exclamat el president de la patronal Josep Sánchez Llibre, que també ha reprovat que el govern espanyol dugui a terme aquestes modificacions fiscals “sense cap mena de diàleg” i a través d’esmenes d’un projecte de llei que “no té res a veure”.

Sánchez Llibre es reunirà amb Garamendi per concretar el paper de Foment a la junta directiva de la CEOE
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha explicat aquest dimecres que properament es reunirà amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi, per concretar quin paper tindrà Foment dins de la nova junta directiva de la patronal espanyola després de les eleccions del passat 23 de novembre. En una roda de premsa per anunciar que Foment impulsarà un recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost a les grans fortunes, Sánchez Llibre ha assegurat que espera que les dues patronals arribin a una “solució positiva” després que la vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda, presentés una candidatura alternativa a la de Garamendi.

Guinda ha descartat que la seva candidatura a les eleccions pugui perjudicar el pes de Foment en la nova junta directiva de la CEOE. “En absolut”, ha sentenciat. Amb tot, el president de la patronal catalana no ha volgut donar més detalls de la trobada i ha comentat que està a l’espera del resultat de la reunió amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi. “Espero que ens posem d’acord”, ha insistit.

Garamendi va guanyar les eleccions a la presidència de la patronal espanyola celebrades el 23 de novembre amb el 83% dels vots, mentre que Virginia Guinda va aconseguir el 13,5% dels suports -87 vots-. L’empresària catalana va presentar la seva candidatura avalada per la patronal catalana amb l’objectiu d’impulsar una CEOE “més participativa” amb més pes dels territoris i dels diferents sectors.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483