Foment del Treball carrega contra el Govern pel nou impost sobre les instal·lacions que emeten gasos d’efecte hivernacle i per les limitacions a la incineració de residus, dues mesures que generen un “clima de gran preocupació” entre els empresaris. En una roda de premsa, la patronal ha avisat que la desaparició d’incineradores en dos anys és “una barbaritat” que “suposa la fi de moltes indústries”. A més, també critiquen la prohibició ja en vigor d’ampliar o instal·lar noves incineradores, “una mesura que no té precedent a Europa”. D’altra banda, adverteixen que el nou tribut és “una doble imposició” que se suma a la normativa europea i que “farà menys competitiva la indústria i pot afectar a la deslocalització d’activitats”, avisen
L’organització empresarial demana una política industrial potent per Catalunya que no es converteixi en una “eina per castigar fiscalment” aquestes activitats. Segons el vicepresident de Foment del Treball, Joan Roget, aquestes dues mesures que impulsa la Generalitat “aboquen a la inviabilitat” i minen la capacitat de supervivències de moltes indústries. “No cal ni l’impost de CO2 ni bloquejar l’activitat prohibint la incineració”, ha afirmat.
La patronal ha assegurat que la prohibició de fer ampliacions o noves incineradores, que es va incloure en la llei de mesures dels pressupostos, “no té precedents” a Europa, ja que el sector s’està adaptant la directiva europea per millorar les tècniques disponibles. “Hauríem de buscar solucions tècniques perquè si no una gran quantitat d’indústries quedaran perjudicades, com la indústria química o la del paper”, ha dit Josep Lluís Cabestany; president de la Comissió de Desenvolupament Sostenible de Foment, tot afegint que “espanta molt que en temps tan difícils per les indústries, a sobre s’hagin d’eliminar un procés absolutament admès a tot Europa”.
En aquest sentit, Roget ha defensat que la incineració de residus “és la millor tecnologia existent per solucionar emissions en molts casos”. El vicepresident de la patronal ha posat d’exemple el cas d’Alemanya, on es considera energia verda els residus incinerats que escalfen edificis.
Pel que fa a la figura tributària, la patronal s’ha mostrat “sorpresa” perquè ara es vulgui tramitar com a avantprojecte de llei quan es va plantejar el 2017, un moment en el qual els drets d’emissió de CO2 eren molt baixos. La situació ara, és ben diferent, amb el preu d’aquestes emissions més alt que mai. Per aquest motiu, consideren que aquest impost serà una “càrrega extraordinària” per la indústria catalana i consideren que contribuiran a deslocalitzar-la a altres zones de l’Estat, com l’Aragó, o a altres països.
A la roda de premsa s’ha sentit la veu de la indústria química, una de les que es veuria més perjudicada per aquest tribut. El vicepresident de l’Associació Empresarial Química de Tarragona, Ignasi Cañagueral, ha titllat l’impost d”‘inoportú i desafortunat” perquè ja existeix un mecanisme per restringir aquests gasos –el comerç d’emissions europeu- i “té un impacte directe en la competitivitat de la indústria”.
Foment ha insistit que “no és el moment ni la forma” per tirar endavant aquestes mesures que “afecten la majoria de sectors industrials” en un context de cicle inversor per digitalitzar-se i descarbonitzar-se, en mig d’una recuperació econòmica i en plena crisi energètica. “No s’entreveu una situació d’estabilitat. Hem passat moltes dificultats en els últims anys”, ha dit la vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda. En aquest sentit, ha demanat “recuperar l’esperit que recull el Pacte Nacional per la Indústria per aconseguir l’objectiu comú que sigui competitiva i forta”.