La patronal Foment del Treball ha avalat les noves mesures aprovades per la Moncloa aquest dimarts, que inclouen, entre altres, la moratòria del pagament de la quota de la Seguretat Social per a autònoms i empreses però ha tornat a exigir que se suspenguin els impostos fins al juny. El president de l’organització, Josep Sánchez Llibre, ha assegurat que les empreses “no poden pagar” ni l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA), ni l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRFP) ni l’Impost de Societats, que s’han de començar a liquidar el 20 d’abril ja que, amb la paràlisi econòmica actual, no estan facturant.
Com que no inclou la moratòria fiscal, Foment creu que el nou paquet de mesures aprovades “no donen resposta ràpida” a la necessitat de liquiditat de les empreses per afrontar les setmanes en què es redueix pràcticament a zero l’activitat i la facturació per respondre a l’estat d’alarma i fer front a la pandèmia de covid-19.
“Llancem un missatge d’alarma al govern espanyol perquè entengui que la situació és dramàtica”, ha dit el president de Foment, Josep Sánchez Llibre. A més, Foment lamenta que, en molts casos, el cost del paquet de mesures de caràcter social dirigides als vulnerables repercuteix directament en les empreses.
El reial decret aprovat aquest dimarts prorroga un mes les mesures excepcionals a partir del dia en què es derogui l’estat d’alarma. Una d’aquestes mesures habilita l’Estat a concedir moratòries en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social, en els casos i condicions que es determinin mitjançant una ordre ministerial.
Ben de seguida, la ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha respost descartant ara per ara la suspensió del pagament d’impostos com demanen les patronals. “No podem fer que l’Estat reemplaci el conjunt de l’economia”, ha afirmat en una entrevista a Onda Cero. Calviño ha admès que hi ha diverses reclamacions de pymes i altres sectors perquè el govern espanyol assumeixi el permís retribuït o per no pagar impostos però ha defensat que s’han pres mesures per donar-los facilitats i liquiditat: “D’aquí a dir que tota l’economia l’ha de pagar el sector públic… això no quadra per enlloc”.
En aquest sentit, a afirmat que és “normal” que hi hagi sol•licituds que, fins i tot, poden ser contradictòries però que la “tasca del govern és intentar posar ordre en el que és imprescindible”. “Tots hi hem de posar de la nostra part”, ha afegit.