Dimecres, 22 de gener del 2025

Fira de Barcelona tanca el 22 amb un Ebitda rècord de 37 milions i per al 23 preveu “consolidar” el creixement

Els ingressos escalen fins als 211 MEUR i s'acosten a les xifres del 2019 gràcies a la recuperació de l'activitat

|

Fira de Barcelona va triplicar els seus ingressos fins als 211 milions al 2022 i va obtenir un Ebitda rècord de 37 milions davant els vuit milions d’euros negatius de l’anterior exercici. El president de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha qualificat el 2022 com un any “magnífic” i el de la “recuperació de l’activitat firal”, però sense arribar encara als nivells del 2019, quan la facturació va ser de 219 MEUR. El conseller delegat de Fira, Constantí Serrallonga, ho ha atribuït a la manca encara dels visitants i expositors xinesos. Per al 2023, Serrallonga ha explicat que no preveu un gran creixement sinó “digerir i consolidar” les xifres del 2022 i ha anunciat la celebració de la fira Shop Talk, dedicada al ‘retail’ i procedent de Londres.

En la roda de premsa de presentació de resultats del 2022, Serrallonga ha admès que des de Fira de Barcelona estan “sorpresos” amb la rapidesa amb què s’ha recuperat l’activitat firal després d’un any que es va iniciar encara en plena pandèmia i al qual el va seguir la invasió de Rússia a Ucraïna. En total, les instal·lacions de Gran Via, de Montjuïc i el Centre de Convencions Internacional de Barcelona han acollit més de 250 esdeveniments.

El president de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha assenyalat que si el Mobile World Congress es pot celebrar la setmana que ve amb una previsió de més de 80.000 assistents és perquè al 2021 va poder tenir lloc una edició reduïda a l’estiu i Fira de Barcelona va treballar “projectant mirada llarga”. Per Relat, sumat a “la voluntat transformadora a mig i llarg termini” i la “profunda lleialtat institucional” és el que han portat a “l’èxit” dels resultats d’aquest any.

En relació als projectes a llarg termini, el president ha remarcat l’ampliació del recinte de Gran Via, del qual ja han començat els treballs i que es traduirà en l’ampliació de 60.000 metres quadrats de superfície expositiva, fins als 300.000, amb la inauguració del nou pavelló 0. “Ens permetrà consolidar l’estratègia internacional, captar esdeveniments, créixer i això ens dona molta més competitivitat”, ha comentat Relat. El final de les obres està previst per al 2026.

Relat ha destacat també que el congrés mundial del mòbil celebrarà la seva primera edició des que Barcelona es va garantir la seu permanent del MWC i ha subratllat que la GSMA hi hagi apostat en un context econòmic i geopolític com actual. “És fruit d’una bona entesa i complicitat entre les institucions i la GSMA en temps complicat”, ha raonat, en referència a la pandèmia i la suspensió de l’edició del 2020.

En la recuperació dels ingressos de Fira de Barcelona, que l’any passat van arribar als 211 milions d’euros, també hi ha contribuït el primer any sencer des que la companyia gestiona el CCIB, que ha aportat un 16% a la facturació, mentre que el Mobile World Congress ho fa en un 20%.

Previsions per al 2023: “No preveiem un gran creixement”
El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serralloga, ha admès que els resultats d’aquest any han sigut “inesperats” i ha afirmat que són “molt bons” tenint en compte que se surt d’una frenada de l’activitat com la causada per la pandèmia. Serrallonga ha comentat, però, que tenen un “to una mica inferior” en comparació al 2019, abans de la irrupció del covid i que els esdeveniments més globals han comptat amb menys presència per l’absència encara de molts visitants i expositors de la Xina. “Això s’està recuperant”, ha constatat.

Sobre la xifra d’ingressos, ha celebrat “posar de nou el 2 a davant”. “És un reflex clar de la intensa activitat de forma creixent des del febrer”, ha comentat. De cara al 2023, Serrallonga ha augurat que no serà d’un gran creixement i que l’objectiu serà “digerir i consolidar” els resultats del 2022, independentment de com evolucioni després el mercat ha dit.

A banda de l’ISE, que va tenir lloc unes setmanes, i el Mobile World Congress a partir de dilluns, els dirigents de Fira de Barcelona han destacat altres gran salons com l’Alimentària&Hostelco,, l’Smart City Expo World Congress, el Bridal Fashion Week, el Construmat, el Caravaning, Piscina&Wellness i Expoquimia, entre molts altres, com el nou saló Infarma a més de l’activitat internacional en països com Mèxic, Brasil i Cuba.

Una altra de les fires noves serà el Shop Talk, dedicat al ‘retail’ i que aterra a Barcelona procedent de Londres per almenys dues edicions amb una previsió de 40.000 visitants i amb expectatives de créixer, ha dit el director general de la Fira de Barcelona.

En la compareixença de premsa per valorar els resultats, hi han participat el president de Fira de Barcelona, Pau Relat; el conseller delegat, Constantí Serrallonga; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i la presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca. Tots ells han obert la seva intervenció expressant el condol per la mort aquesta setmana del treballador que va perdre la vida en les tasques de muntatge d’un dels estands del Mobile.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat la “solidesa” de Fira de Barcelona tot i que “les incerteses no han desaparegut i les dificultats són clares”, en referència al context econòmic i geopolític actual, Torrent ha remarcat l’impacte “molt positiu” de l’activitat firal en l’ecosistema empresarial català i en la mateixa línia que de Realt i Colau han aplaudit la vessant social de Fira de Barcelona, primer com a centre de vacunació per la covid i després per ser un centre d’acollida de referència per als refugiats ucraïnesos.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha elogiat “el compromís i la confiança plena” entre les institucions i ha celebrat que esdeveniments com el Mobile situen Barcelona com a “capital tecnològica de la innovació”. A més, ha afirmat que la capital catalana compta amb una “model propi” basat en l’aposta per la “reindustrialització, la innovació, la recerca i la ciència”. “Barcelona es troba en plena transició, no només urbana sinó també econòmica”, ha dit l’alcaldessa, que ha apuntat que la capital catalana passa de ser “ciutat de serveis i turisme a una economia més diversificada que la fa més forta”.

Per últim, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha afirmat que els resultats “permeten encara el futur amb optimisme” i ha valorat la capacitat de resiliència de l’activitat firal. “Barcelona és una capital de congressos i esdeveniments i això fa que Fira de Barcelona sigui un d’aquests motors econòmics de Barcelona i per extensió de Catalunya”; ha dit.

El projecte de remodelació del recinte de Montjuic, a debat durant el març
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha avançat que la previsió del consistori és que l’aprovació definitiva del projecte de remodelació del recinte de Fira de Montjuïc es porti a debat durant el mes de març. “Un cop ja hi hagi l’aprovació definitiva, aleshores s’engeguen tots els tràmits, també amb la Generalitat i Fira de Barcelona”, ha dit Colau.

L’alcaldessa ha detallat que la institució firal s’encarregarà de la “modernització i rehabilitació” dels pavellons firals, mentre que l’ajuntament té la competència de les obres d’equipaments i habitatges. “Potser el que més aviat es pugui veure és un ús temporal esportiu del pavelló Itàlia, que requereix poca obra”, ha opinat Colau. Els habitatges –prop de 500- o el CAP, en canvi, tardaran més a ser una realitat. “L’objectiu global és que abans del centenari del 2029, tot pugui estar enllestit”, ha afirmat l’alcaldessa.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483