Dimecres, 02 de abril del 2025

Facebook, dels ‘likes’ als préstecs en línia?

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

Pot acabar Facebook sent també el nostre banc? Sense fer massa soroll, la companyia de Mark Zuckeberg va aconseguir a finals d’octubre passat una llicència per operar pagaments electrònics per part del Banc Central d’Irlanda, un permís que, a la pràctica, dóna llum verda a la companyia per oferir aquest tipus de serveis a tota la Unió Europea. De moment, la xarxa social ja ha anunciat, a través del portal TechCrunch, que els seus usuaris europeus podran aviat donar diners a organitzacions benèfiques a través de Facebook, o transferir diners entre amics via la plataforma de missatgeria Messenger.

“Si tenim en compte que Facebook compta amb una clientela potencial de més de 1.600 milions d’usuaris, és evident que pot posicionar-se com a competidor de pes per la banca tradicional, sobretot a mig termini”, afirmava un informe sobre rivals del sector financer, realitzat per l’Institut d’Estudis Borsatils. L’estudi adverteix que la companyia pot avançar ràpidament cap a l’intercanvi de divises i la concessió de préstecs. Facebook no ha respost a les diverses preguntes que li ha fet arribar aquest mitjà sobre la seva expansió cap al món de les finances electròniques.

Algunes veus del sector, però, prefereixen destacar el recel que encara genera la xarxa social entre molts usuaris, especialment després del canvi de polítiques de privacitat de Whatsapp de l’estiu passat. “Un dels principals problemes és que els consumidors espanyols desconfien de l’empresa, ja que ha usat un model de negoci que sempre ha fet servir les dades dels usuaris per fer diners”, explica a Més Economia Alexandre Lima, conseller delegat de l’aplicació Mooverang, un gestor de finances personals.

De moment, un estudi de Fujitsu assenyalava que prop d’un 20% de consumidors estaria disposat a acceptar servei bancaris de companyies com Google, Amazon, Facebook o Apple. Lima, en canvi, creu que Facebook tindrà més èxit entre les persones que han emigrat a Europa des de països d’Àsia o Àfrica, regions on la companyia compta amb poca presència de mercat, i que ara podrien ampliar gràcies a l’enviament de divises d’aquests usuaris. “Volen que aquestes transferències es facin a través de Facebook”, assegura Lima.

D’altra banda, des de l’Associació Espanyola de ‘Fintech’, es prefereix destacar el “dinamisme” que pot aportar Facebook a l’àmbit de les finances digitals. “Es tracta d’un jugador de primer nivell, i pot acabar cooperant amb moltes empreses del sector”, explicar Gustavo Torán, membre de l’organisme. L’expert augura que Facebook apostarà per impulsar el ‘crowdfunding’ i les compres a través de la plataforma gràcies a la llicència. A més, Torán creu que la xarxa social podria acabar convertint-se també en un agregador bancari, que permeti als usuaris controlar els seus comptes i gestionar pagaments.

Rere els passos del model xinès

Una de les altres possibles novetats, gràcies a la llicència bancària, és que Facebook ofereixi també l’opció de realitzar pagaments als amics través del servei de missatgeria Whatsapp, que va adquirir el 2014. “Seria lògic, ja que competidors de Whatsapp estan fent coses similars, i necessiten mantenir-se al nivell”, comenta Lima.

En aquest sentit, la marca xinesa Tencent és la que millor ha explotat el potencial de combinar missatgeria, transferències entre usuaris i l’abonament de tot tipus de serveis. La seva aplicació de missatgeria, Wechat, compta amb quasi 700 milions d’usuaris actius, i no només permet enviar diners als teus amics, sinó que també permet pagar el viatge del taxi, la factura del restaurant, o els videojocs online. L’empresa cobra una tarifa del 0,1% per cada operació i, segons càlculs de Reuters, tan sols les transferències entre contactes podrien haver generat fins a 524.000 milions de dòlars per la companyia, que no ofereix detalls sobre l’ús del servei.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483