Diumenge, 08 de setembre del 2024

#EspoliFIscal Junts i ERC reclamen condonar el deute del FLA i una llei específica de finançament per a Catalunya

Però son incapaços de negociar-ho conjuntament i exigir-ho en les negociacions amb el PSOE i Sumar

|

El deute de l’Estat s’enfila fins als 456.000 milions d’euros, segons les conclusions de la Comissió d’Estudi

Junts per Catalunya i Esquerra Republicana reclamen a l’Estat la condonació del deute del fons de liquiditat autonòmica (FLA) i una llei específica de finançament per a Catalunya. Així ho indiquen les conclusions de la Comissió d’Estudi sobre el Deute Històric de l’Estat amb Catalunya, que xifren l’endeutament en 456.000 milions d’euros. Gran part dels diners corresponen a dèficit en partides socials (375.000 MEUR), seguit d’infraestructures (50.900 MEUR) i pensions (30.000 MEUR). El text també proposa el pagament del dèficit d’infraestructures a través de la disposició addicional tercera de l’Estatut, la cessió del 19% dels fons europeus i la creació d’una Agència de Seguretat Social Catalana.

Els dos grups parlamentaris han registrat les conclusions de la comissió aquest dilluns. Segons el text, el dèficit fiscal és “sistèmic i endèmic” i ha anat creixent al llarg dels anys. El text també conclou que la solució “amb més garanties” per posar fi a l'”arbitrarietat i discriminació” que pateix Catalunya és l’estat propi.

 

Condonació del deute del FLA

 

En relació amb el deute del FLA, el text demana condonar la seva totalitat, que xifra en més de 73.000 milions d’euros. Segons apunta, això suposaria una “reducció parcial” del deute històric. Precisament el pacte per la investidura rubricat entre ERC i el PSOE a finals de la setmana passada fixa l’assumpció per part de l’Estat del 20% del deute, al voltant de 15.000 milions.

 

Llei específica de finançament per a Catalunya

 

En relació amb la llei de finançament, el document indica que ha de permetre traspassar les competències “íntegres” a l’Agència Tributària de Catalunya per tal que pugui recaptar tots els impostos. La normativa també hauria de preveure una “quota de solidaritat” entre Catalunya i l’Estat. A més, detalla que el nou sistema de finançament no exclouria que l’Estat continués realitzant inversions a Catalunya, d’acord amb la seva contribució a les arques comunes de l’Estat.

 

Infraestructures, pensions i fons europeus

 

Sobre infraestructures, el document exigeix el pagament de la disposició addicional tercera de l’Estatut pendent de liquidar. Entre els projectes pendents, considera “urgent” un AVE València – Barcelona i el corredor mediterrani amb ample europeu, que combini amb la xarxa de Rodalies. Així mateix, critica que algunes concessions de les autopistes catalanes es van allargar per “compensar” les “autopistes fallides” de l’Estat.

 

Pel que fa a pensions, la proposta de crear l’Agència de Seguretat Social Catalana inclou crear un grup de treball amb experts que impulsi un sistema propi de pensions per Catalunya, que “garanteixi el futur” de les prestacions.

 

Sobre la cessió del 19% dels fons europeus, seria amb efectes retroactius i hauria d’establir un seguiment anual.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483