Espanya és el tercer estat de la Unió Europea amb la taxa més baixa d’absorció d’ajudes comunitàries després d’Itàlia i Croàcia, segons l’informe del Tribunal de Comptes de la UE sobre els comptes del 2020. A finals de l’any passat, l’estat espanyol només va absorbir entorn del 45% dels fons ja compromesos. En general, els auditors remarquen que els fons estructurals i d’inversió s’estan absorbint a un ritme més lent del previst. Amb la creació dels fons de recuperació, el Tribunal de Comptes avisa que per al 2021-2027 gairebé es duplicarà la despesa respecte al període financer anterior i alerten del “risc que es retardi l’execució dels fons de gestió compartida”.
“És un canvi important en les finances de la UE que, òbviament, requerirà controls eficaços per comprovar com es gasten els diners de la UE i si s’obtenen els resultats previstos”, remarca el president del Tribunal de Comptes, Klaus-Heiner Lehne. Els auditors veuen amb preocupació que, a finals del 2020, només s’hagués desemborsat el 55% del finançament acordat de la UE per al període 2014-2020. En conseqüència, queda pendent de liquidació més de 300.000 milions d’euros, l’equivalent a gairebé dos pressupostos anuals.
Errors en els pagaments
Els comptes del 2020 auditats pel Tribunal de Comptes de la UE presenten una “imatge fidel” i sense errors en els ingressos, però els pagaments continuen “afectats per massa errors”. Els auditors estimen que hi ha un nivell d’error del 4% en el pagament de despeses subvencionables en projectes finançats per la UE. És a dir, un import que no s’hauria d’haver pagat perquè no es conforme a les normes de finançament. Segons el Tribunal de Comptes, les irregularitats més habituals són l’incompliment de les normes sobre ajudes d’estat, la falta de documents justificatius i els errors administratius. L’any passat es van detectar sis casos de presumpte frau que l’OLAF està investigant.