L’expert en innovació, veterà de Silicon Valley i professor de la Universitat de Berkeley, Jerome Engel, assegura que Barcelona és un “centre d’excel·lència” en emprenedoria i preveu que si continua amb “l’acceleració” que té d’aquí a 50 anys podria ser un dels “cinc o set líders globals en innovació”. Engel ha aprofitat una conferència al Tech Spirit Barcelona, el congrés alternatiu al MWC, per afirmar que el paper de la capital catalana està “assegurat” en els futur del món emprenedor. En una entrevista amb l’ACN, l’expert diu que la ciutat es pot beneficiar dels efectes del Brexit sobre l’ecosistema start-up de Londres: “Les coses canviaran, Barcelona és una economia emergent per l’emprenedoria i cada vegada serà més i més important”.
Segons Engel, Barcelona no és l’ecosistema més “gran o important” en innovació perquè no té el poder econòmic o les connexions dels grans hubs però és “únic” per la “cultura dinàmica de disseny i creativitat” que “és natural” en la idiosincràsia de la ciutat. “Hi ha molts atributs naturals que fan de Barcelona un bon hub per les cultures emprenedores llatines i espanyoles”, defensa.
L’expert considera que en el món en què vivim “és essencial” portar els mercats globals d’inversió a Barcelona i fugir de l’aïllament. Sobre les tendències en emprenedoria i la inversió en capital risc a Sillicon Valley i com es poden aplicar a Barcelona, assegura que una de les claus és “l’especialització” i la implicació de “molts més jugadors”, incloent-hi grans corporacions que desenvolupin “braços de capital risc” dins la seva organització per “crear valor” de forma conjunta amb els emprenedors.
Fricció entre científics i negocis
A més, per a seguir sent un pol d’atracció d’start-ups i inversors, el professor de la Universitat de Berkeley aconsella reforçar les connexions “legals i culturals” amb altres mercats i apostar per la transferència tecnològica entre els acadèmics i negocis. Una transferència tecnològica que “és una gran oportunitat global a tot el món” però que és encara ineficaç.
“No puc pensar en un sol exemple, ni tan sols Silicon Valley, on la transferència tecnològica sigui òptima”, ha dit, tot argumentant que hi ha “molta fricció” entre la comunitat acadèmica i l’empresarial. Un dels factors que “rebaixa” aquesta “fricció” són les start-ups que desenvolupen models de negoci a partir d’idees disruptores però aquest model “encara és molt ineficient”, afegeix.
De fet, l’expert creu que “només s’ha après a comercialitzar la tecnologia durant l’última dècada”, gràcies a la connexió entre les start-ups i el capital inversor. Engels defensa que no s’ha de convertir els científics en “homes de negocis” sinó que se’ls ha d’entrenar per a apreciar les oportunitats de la comercialització i, al seu torn, ensenyar als emprenedors a pensar a llarg termini. Les acceleradores com The Collider, de la Mobile World Capital, poden ajudar molt, segons Engel, a millorar la relació entre uns i altres.
1 de cada 4 start-ups són projectes que vénen de la recerca
El director del programa, Òscar Sala, ha assegurat a l’ACN que la transferència tecnològica a Catalunya està en un “bon moment” tot i que les últimes dades del 2017 mostren que només el 6% d’empreses espanyoles inverteixen en recerca, sobretot companyies de salut, farmacèutiques i relacionades amb la mobilitat. “Tenim molt a millorar per reduir aquesta escletxa i per aconseguir que les empreses contractin recerca a les universitats o institucions científiques que tenen molt a prop”, diu.
Sala ha destacat el paper de les start-ups en la transferència tecnològica, ja que una de cada quatre empreses emprenedores catalanes és un projecte que ve de la recerca científica. Com a aspecte a millorar, Sala assegura que s’ha d’aconseguir que aquestes start-ups “generin molt més impacte”, amb més clients i inversors. “La recerca serà la nova oportunitat per seguir consolidant riquesa”, defensa. L’expert en start-ups es fixa com a objectiu arribar a un 20% de companyies que aposten per la recerca en els pròxims anys, una fita que només s’aconseguirà “amb exemples” i aconseguint que les xifres de finançament als emprenedors siguin “molt més grans”.
“El MWC només era una excusa per venir a Barcelona”
Engel havia de ser un dels ponents del Mobile World Congress (MWC) i ha decidit venir a la ciutat de totes maneres tot i la cancel·lació del congrés per l’epidèmia del coronavirus. “Fa 15 anys que vinc a Barcelona, vaig venir inicialment perquè les persones de la ciutat em van demostrar que tenien un compromís amb l’emprenedoria, el MWC només era una excusa per captar la meva atenció però és important per mi venir i ajudar a la regió a crear valor econòmic i social a partir de la intel·ligència i energia de la seva gent”, ha explicat.