Els treballadors de les empreses subcontractades de Nissan han anunciat aquest dijous que estan disposats a convocar una vaga indefinida per impedir la represa de l’activitat a les plantes que l’automobilística té a Catalunya. A través d’un comunicat difós pel Col·lectiu Ronda, els empleats afirmen que ni dubtaran en adoptar “totes les mesures al seu abast” per paralitzar l’activitat de les fàbriques fins que no s’abordi el futur de les més de 1.500 persones que treballen per a Nissan a través de contractes i subcontractes. En aquest sentit, els treballadors lamenten que l’acord al qual van arribar la setmana passada els sindicats majoritaris i Nissan “no inclou una sola línia dedicada als empleats de les subcontractades”.
Les declaracions d’aquest dijous se sumen a la demanda que van presentar més de 300 persones subcontractades per l’automobilística el passat mes de juliol. En l’escrit, els afectats denuncien a Nissan per cessió il·legals de treballadors, ja que l’acord entre sindicats i empresa no inclou les més de 1.500 persones subcontractades per l’empresa nipona. “Nissan és la veritable ocupadora d’aquestes persones”, comenta Juanma Seco, president del comitè d’empresa d’Acciona, l’empresa que més treballadors subcontractats aporta a Nissan.
Per Seco, aquests últims dies han servit per posar de manifest que “Nissan no som tots”. “Les persones que treballem a les subcontractades seguim en la mateixa situació d’invisibilitat i oblit que ja vam denunciar a l’inici del conflicte”, assenyala. Per altra banda, l’advocat del Col·lectiu Ronda, Jose Pérez –principal assessor del grup demandant-, apunta que la situació de les empreses subcontractades està “en un punt límit” i critica que “no s’ha abordat de cap manera la necessitat d’aclarir el futur d’aquestes persones, que s’enfronten a la pèrdua dels seus llocs de treball sense garanties d’estabilitat o de ser partícips en futurs processos de reindustrialització”. Finalment, Pérez subratlla que en el conflicte de Nissan “no hi pot haver acord que no contempli solucions per a aquests treballadors igualment afectats”.
Per altra banda, Seco fa una crida a les administracions perquè els escoltin i actuïn. “Volem que tots aquells, especialment les institucions, que es feliciten per la consecució d’un acord que permet allargar l’activitat de Nissan […] adquireixin consciència que no s’ha desactivat l’amenaça sobre l’ocupació”, diu.
El comunicat del Col·lectiu Ronda arriba just l’endemà que el comitè d’empresa d’Acciona sol·licités una reunió d’urgència amb la direcció de la companyia per definir en quina situació deixa l’acord de Nissan als treballadors que actualment estan en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i que s’havien de reincorporar als seus llocs de treball quan l’automobilística reprengués l’activitat. En aquest sentit, l’escrit assevera que els treballadors de les subcontractades “no poden acceptar sense més que es reprengui l’activitat com si res hagués passat” i recorden que ells també són Nissan. “Si n s’aborda immediatament la nostra situació, no tindrem més remei que recórrer als instruments de conflicte col·lectiu que tenim legalment a disposició; si les subcontractades paren, Nissan s’atura”, conclou.