Els treballadors de les fàbriques de Grifols a Catalunya s’han concentrat ahir dimecres a les portes de la seu de l’empresa a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) per exigir a la multinacional que aturi l’expedient de regulació temporal (ERO) anunciat fa uns dies, i que contempla una retallada de 2.300 llocs de treball a tot el món. En el cas de Catalunya, la farmacèutica preveu extingir 92 posicions, les quals afectaran els centres de Parets del Vallès i Sant Cugat. Precisament, aquest dimecres l’empresa i el sindicat CCOO mantindran la primera reunió per iniciar les negociacions per l’ERO. Segons ha assegurat Anabel Pimentel, de CCOO, el sindicat encara les converses amb l’objectiu de “reduir a zero” les retallades.
La protesta de la plantilla de Grifols arriba després que el passat 15 de febrer la farmacèutica anunciés que posava en marxa un pla d’acomiadaments. Segons van defensar en un comunicat els consellers delegats de la farmacèutica, Víctor i Ramon Grifols, les retallades són “necessàries per garantir l’èxit” de l’empresa a llarg termini.
La direcció de l’empresa va detallar que l’ERO té per objectiu aconseguir un estalvi de 400 milions d’euros anuals “optimitzant costos” principalment en l’obtenció de plasma humà, un dels puntals del seu negoci. En aquest sentit, preveu tancar centres de donació i optimitzar la compensació que paguen als donants. Dels 2.300 acomiadaments la major part afectaran la plantilla dels Estats Units.
Malgrat això, l’empresa també vol racionalitzar funcions corporatives eliminant duplicitats, punt que afecta les oficines catalanes. Relacionat amb això, la secretària general de la secció de CCOO de Grifols, Anabel Pimentel, ha matisat que ara com ara la plantilla encara no sap quants llocs es retallaran al centre de Sant Cugat i quants al de Parets.
Pel que fa als arguments de l’empresa per tirar endavant els acomiadaments, Pimentel ha criticat que es justifiquin per motius econòmics quan la farmacèutica ha tancat el 2022 amb un benefici net de 208 milions d’euros, segons s’ha fet públic aquesta setmana.
Quant a la primera reunió entre treballadors i empresa, Pimentel ha admès que “potser sí que es necessiten retallades”, però ha demanat que aquestes no afectin els llocs de feina. Amb això, ha insistit que el principal objectiu del sindicat és aturar l’ERO i ha defensat que, en cas que es produeixin els acomiadaments, CCOO treballarà perquè les persones afectades “surtin amb les millors condicions”.
Segons ha detallat Pimentel, ara l’empresa i els treballadors tenen un mes de marge per poder arribar a un acord. En cas que no hi hagi entesa, els treballadors acomiadats rebran una indemnització de vint dies per any treballat.
SITUACIÓ FINANCERA
La multinacional catalana Grífols va guanyar 208 milions d’euros el 2022, segons s’havia anunciat aquest dimarts en la presentació dels seus resultats. La xifra suposa un 10,4% més que l’any anterior, i es basa en uns ingressos rècord que arriben als 6.064 milions d’euros (+12,4%), impulsats per Biopharma (5.005 milions). La companya ha aconseguit reduir el seu endeutament, amb una ràtio de palanquejament que disminueix per set i un deute financer net de 9.191,3 MEUR.
Grífols també ha presentat les seves previsions de cara al 2023, que inclouen un “sòlid creixement” dels ingressos, amb un increment d’entre el 8% i el 10%, i de l’EBITDA, que passaria dels 1.247 milions d’euros actuals a uns 1.700 milions.
Durant el 2022, l’obtenció de plasma per part de Grífols ha augmentat un 25% en comparació amb l’exercici anterior. De totes maneres, l’empresa ha optat per “optimitzar” la seva xarxa de centres de plasma, tancant-ne 18 durant l’últim trimestre de l’any. Durant els primers sis mesos de l’any, hi podria haver nous tancaments. Els co-CEO de Grífols, Víctor Grífols Deu i Raimon Grífols Roura han destacat que la companyia ha tancat l’any 2022 “complint els seus compromisos” i prenent “mesures difícils necessàries per enfortir encara més l’organització”.