Els sous a l’Estat durant l’any 2022 van créixer all voltant d’un 3%, segons un estudi presentat pel grup ICSA i EADA Business School. Per rangs de treballadors, el sou dels directius va pujar un 3,40%, fins als 85.531 euros de mitjana; el dels comandaments intermedis va augmentar un 5,99%, fins a 44.778 euros; i el dels empleats un 3,71%, fins a 24.269 euros. La inflació “descontrolada”, però, va “anul·lar” l’efecte de les pujades salarials. Així mateix, la pèrdua de poder adquisitiu va perjudicar més a les famílies desfavorides i a les dones, segons l’estudi. Per sectors, els millors salaris es van registrar en la indústria i en les finances, on de mitjana els empleats van cobrar al voltant de 28.500 euros a l’any.
En canvi, el comerç i el turisme es van mantenir com els pitjors remunerats, amb 16.913 euros de mitjana. En concret, durant el 2022 el salari dels directius va augmentar 2.812 euros; el dels comandaments intermedis 2.531 euros; i el dels empleats 869 euros.
A Catalunya, la retribució mitjana de la majoria dels assalariats es va situar en els 24.815 euros anuals, per sobre de la mitjana espanyola (24.269 euros). De fet, Catalunya va ocupar el segon lloc del rànquing estatal, només superada per Madrid (25.747 euros).
Durant la presentació de l’informe, el president d’ICSA, Ernesto Poveda, ha remarcat que per primer cop des que es fa l’estudi -des del 2007- totes les categories van augmentar la remuneració. Ara bé, ha lamentat que la inflació hagi “deslluït” les millores. Per la seva banda, el professor d’EADA, Jordi Assens, ha assegurat que una pujada de salaris al mateix ritme que la inflació “hauria provocat amb tota probabilitat una espiral inflacionista”.
ÇAssens i Poveda han coincidit a reivindicar un model retributiu vinculat, per exemple, a la productivitat i, en aquest sentit, l’informe conclou que la recuperació del poder adquisitiu vinculada als salaris “no és una tasca immediata” i aposta per fer-ho “de forma progressiva” en els pròxims exercicis.