Els sindicats han mostrat aquest divendres la seva preocupació davant l’anunci d’una possible fusió entre CaixaBank i Bankia. A través d’un comunicat, Comissions Obreres (CCOO) ha expressat que, en plena crisi, l’operació “té lògica empresarial”, tot i que també ha demanat que la integració “tingui lògica en matèria laboral”. En aquest sentit, CCOO ha recordat que la suma de les plantilles de les dues entitats supera les 44.000 persones i ha demanat “garanties per la plantilla” de cara al futur. En l’escrit, el sindicat exigeix la preservació i millora de les condicions salarials i laborals, que hi hagi sortides voluntàries en cas que es plantegin excedents i que el projecte empresarial garanteixi la viabilitat de cara al futur.
En la mateixa línia s’ha expressat el secretari general de CaixaBank a Catalunya per la Unió General de Treballadors (UGT), Paco Orti, qui creu que l’anunci d’una possible fusió “no és una bona notícia pels treballadors”. “Abans, la capil·laritat era l’èxit de CaixaBank, però ara cal fer una contenció de costos per mantenir la rendibilitat; aquí és on apareixen les oficines i els empleats, que al cap i a la fi són un cost”, ha expressat en declaracions a l’ACN.
Tot i que Orti prefereix mostrar-se caut davant l’anunci d’aquest dijous –la fusió no és definitiva- assegura que la principal prioritat dels sindicats sempre serà “preservar els llocs de treball”. “A partir d’aquí, i en funció de com avancin les negociacions, adoptarem una postura o una altra”, expressa.
Duplicitat d’oficines i excés d’empleats
Aquest mateix divendres, Barclays ha emès un informe on apuntava que hi ha 1.411 oficines duplicades entre les dues entitats, tenint en compte el codi postal. Tenint en compte aquest ajustament, això voldria dir que hi ha al voltant de 5.750 llocs de treball afectats (vora el 13% de la plantilla total de Bankia i CaixaBank). Segons Orti, “hi ha zones on hi ha molta duplicitat d’oficines, sobretot a les zones properes als serveis centrals”. No obstant això, afirma que a Catalunya la situació “no és excessivament preocupant”.
Des de la UGT també s’ha expressat el seu secretari general, Unai Sordo, qui ha admès que la duplicitat d’oficines és una qüestió que el preocupa “de forma considerable”. Sordo ho ha dit després de reunir-se a Madrid amb la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. En la trobada també hi ha participat el secretari general de CCOO, Pepe Álvarez, qui ha assegurat que els sindicats velaran perquè “no hi hagi mesures unilaterals” en matèria laboral per part de les dues entitats.
Mantenir el vessant social
Des de Comissions Obreres assenyalen que, en cas que s’acabés confirmant la fusió, es crearia una entitat capaç de “canalitzar grans projectes d’inversió en un moment de reconstrucció econòmica”. “És una operació de gran magnitud en termes estratègics de país”, apunten des del sindicat.
Malgrat tot, demanen que les dues entitats no abandonin el seva vessant més social. “L’origen de CaixaBank i Bankia són les caixes d’estalvi, i volem que es mantinguin les seves fundacions”, destaca Joan Serra, secretari general de l’agrupació del sector financer de CCOO.
Números de la fusió
Només amb l’anunci la fusió, Bankia s’ha disparat un 31% i Caixabank un 10%. Les dues entitats són la tercera i quarta del sector financer estal i la fusió donaria origen a una entitat amb actius per un valor de 650.000 milions d’euros, unes 6.600 sucursals (4.400 de Caixabank i més de 2.200 de Bankia) i una plantilla conjunta superior als 51.000 treballadors (gairebé 35.600 CaixaBank i uns 16.000 Bankia). .