Dilluns, 06 de gener del 2025

Els sindicats de CaixaBank presenten una nova proposta d’indemnitzacions

També demanen que votin en contra l'increment del sou dels directius en la pròxima junta d'accionistes

|

Els sindicats de CaixaBank i la direcció de l’entitat han posat punt final aquest dimecres al període informal de consultes en relació amb l’ERO proposat pel banc i que afecta gairebé 8.300 treballadors. Amb l’inici del període formal –que s’estendrà un màxim de 30 dies- els sindicats ja han presentat una nova proposta d’indemnitzacions per millorar les presentades inicialment per l’entitat i han reiterat el caràcter “voluntari” de les sortides. En l’última reunió informal celebrada aquest dimecres, els representants dels treballadors també han qüestionat el pla de recol·locació externa, un pla que comptarà amb el suport del grup Adecco i que, segons assegura CaixaBank, permetrà als empleats que marxin escollir “un futur a mida”.

La proposta d’indemnització dels sindicats millora la que va plantejar inicialment CaixaBank. Pels treballadors nascuts el 1969 o abans –empleats de 52 anys o més- els sindicats proposen que es rebi una compensació equivalent al 70% del salari brut anual dels últims dotze mesos, sense especificar un màxim d’anualitats. Pels empleats nascuts entre 1970 i 1972 –entre 49 i 51 anys- la indemnització serà del 65% del total del salari brut anual dels últims dotze mesos, mentre que per la resta dels treballadors, la indemnització seria del 50% sobre el salari brut anual, amb un mínim de 36 mensualitats.

Alhora, també exigeixen el pagament del conveni especial de la Seguretat Social i l’opció que aquest es pugui revalorar fins a l’edat de jubilació pels treballadors nascuts abans del 1972. A més, demanen el manteniment de la pòlissa sanitària, l’aportació al pla de pensions dels empleats i la resta de beneficis social i condicions financeres que té actualment la plantilla. Per altra banda, el termini per executar les sortides seria de tres anys (fins al 2023 inclòs).

Novament, els sindicats exigeixen que la voluntarietat sigui “absoluta” en totes les sortides, la retirada de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors per tal de negociar “sense els condicionants de la norma legal” i l’homologació de les condicions de tota la plantilla integrada després de la fusió amb Bankia. Pel que fa a les recol·locacions proposades la setmana passada, els representants dels treballadors sol·liciten que s’aprofitin les excedències dins d’empreses del grup. En paral·lel, proposen la reubicació d’una part del personal cap a tasques relacionades amb el suport operatiu per les oficines Store, Business i InTouch.

En un comunicat conjunt, els sindicats lamenten que CaixaBank vulgui demostrar “un major compromís moral i humà” cap a la resta de l’entitat i creuen que les propostes de l’entitat són “un rentat d’imatge que busca reduir la conflictivitat”. “L’entitat està generant falses expectatives”, afirmen, i creuen que els treballadors acomiadats ho tindran “molt complicat” per trobar feina un cop siguin acomiadats arran de la crisi sanitària i econòmica.

Els sindicats de CaixaBank han enviat dues cartes al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i al president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, -els dos màxims accionistes de l’entitat- perquè intervinguin en les negociacions de l’ERO que afecta gairebé 8.300 persones a tot l’Estat. En els dos escrits, els sindicats subratllen que la força a les reunions és “desigual” i recorden que la reforma laboral del 2012 va deixar “greument afectat” el control que pot exercir la Inspecció de Treball sobre aquesta mena de processos. Alhora, demanen a les dues institucions que es posicionin en contra de l’increment del sou dels directius, una proposta que es votarà en la junta general d’accionistes d’aquest 14 de maig.

CaixaBank defensa el seu pla de recol·locació
En un comunicat publicat després de la celebració de la reunió, CaixaBank assegura que el pla de recol·locació presentat la setmana passada permetrà a tots els empleats que s’hi adhereixin trobar “ocupacions estables i de qualitat”. L’entitat explica que aquest inclou “una àmplia varietat d’opcions”, amb sessions de consultoria il·limitades, una oferta de formació amb més de 16.000 cursos i sessions de ‘coaching’, entre d’altres.

A més, els treballadors que acceptin una oferta de treball i que considerin que el lloc no respon a les seves expectatives, podran reincorporar-se al pla. A banda, CaixaBank remarca que ha preparat un paquet especial de mesures per atendre el col·lectiu de més grans de 50 anys, que habitualment acostuma a tenir més dificultats per mantenir-se al mercat de treball.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483