Dijous, 12 de desembre del 2024

Els sindicats alerten que el tancament de l’hostaleria fa perillar més de 50.000 petits negocis

"Si hem d'aturar l'activitat s'ha de compensar als sectors afectats"

|

Els sindicats majoritaris han reaccionat a les noves mesures de control de la pandèmia que afecten el treball.

CTAC-UGT
La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT) ha alertat aquest dimecres que el tancament de l’hostaleria posa “contra les cordes” més de 50.000 petits negocis regentats per membres d’aquest col·lectiu econòmic. El sindicat lamenta que s’hagi ordenat el tancament de bars i restaurants “sense posar sobre la taula un pla d’ajudes econòmiques” acordades amb el sector per “preservar la continuïtat” d’aquests establiments. És per això que la formació ha exigit que es posin en marxa “de manera urgent” mesures complementàries a les ja activades per ajudar els responsables dels locals que es vegin obligats a tancar per ordre administrativa.

En aquest sentit l’entitat recorda que l’eina del cessament d’activitat extraordinari és una prestació “clarament insuficient” perquè els beneficiaris “tan sols perceben el 50% de la base mínima de cotització i l’exoneració de la quota corresponent al Règim Especial dels Treballadors Autònoms”. Aquesta quantia, considera el sindicat, “no cobreix ni de lluny els aliments que ja tenen a les neveres i les despeses fixes a les quals hauran de fer front”, com ara lloguers, subministraments o impostos municipals.

CCOO
CCOO a Catalunya ha defensat aquest dimecres que si s’atura l’activitat de determinades empreses “s’ha de compensar als sectors afectats” i “trobar l’equilibri entre salut i socioeconomia”. En un comunicat després que el Procicat hagi aprovat el tancament de bars i restaurants i més restriccions en comerços o esdeveniments culturals, el sindicat ha demanat al Govern “ajuts en compensació als efectes” de les mesures i un “reforç i coordinació” entre les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya i el SEPE “per garantir les prestacions a les persones treballadores que es veuran afectades”. El sindicat ha dit que la ciutadania “ha de prendre consciència de la gravetat de la situació i la necessitat de prendre mesures de protecció individual que evitin efectes col·lectius”, remarcant la necessitat de ser “proactius en el control de la pandèmia”.

Amb tot, també ha destacat que el Govern ha de reforçar el sistema sanitari per fer front al virus però també “recuperar la resta d’atenció a les patologies no-covid-19 que estan agreujant les condicions de salut de la ciutadania”. Segons CCOO, és “imprescindible” invertir en Salut “per no haver de frenar la sociabilitat i l’economia i el treball en les diferents fases d’afectació de la pandèmia”. “Més inversions al sistema sanitari evitaran frenar l’activitat econòmica i laboral”, afegeix el sindicat.cions

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483