La CEO de 4 Day Week Global, Charlotte Lockhart, ha encoratjat les empreses a implantar una setmana laboral de quatre dies amb el mateix sou i mantenint el 100% de la productivitat. “Hem de recordar que les empreses demanem prestada les seves vides perquè treballin amb nosaltres”, ha comentat Lockhart en referència als treballadors, que també ha exigit que puguin desconnectar. La fundadora i màxima responsable de l’entitat ha participat a la primera jornada de Time Use Week, juntament amb l’eurodiputat del grup socialista Alex Agius, que ha dit que “és inútil legislar sobre el dret a desconnectar si després els treballadors tenen por a reivindicar-lo per temor a discriminacions, represàlies, a no ser promocionats o inclús perdre la feina”.
La irrupció de la pandèmia va obligar moltes empreses i treballadors a adaptar-se de forma sobtada al teletreball, acompanyat del debat, entre d’altres, a la desconnexió digital. Aquest ha estat un dels principals punts que s’han posat sobre la taula aquest dilluns en la sessió ‘La setmana de 4 dies i el dret a la desconnexió digital’ de les jornades Time Use Week, que tenen lloc durant tota la setmana a Barcelona.
Un dels ponents, l’europarlamentari Alex Agius ha admès que la digitalització ha comportat beneficis a les empreses i ha ajudat a mantenir l’activitat econòmica i a tenir més flexibilitat durant la pandèmia. No obstant això, ha reiterat el dret dels treballadors a desconnectar com un dret bàsic i ha constatat que no es té remuneració ni per les “hores efectives addicionals” ni per la càrrega excessiva de feina, amb el risc que comporta per a la salut mental.
Agius ha recordat que el Parlament Europeu ha aprovat una resolució sobre el dret a la desconnexió digita i que “ara està en mans de la CE”. L’eurodiputat ha alertat però que la interpretació del dret a desconnectar s’interpreta de manera molt diferent depenent de país. Segons ha comentat, a França no és per a tots els treballadors, a Itàlia només per a una “petita part” i a Irlanda només per als funcionaris.
També ha participat en la jornada la directora general del Ministeri de Treball, Verónica Martínez, ha posat l’accent en les bretxes professionals de gènere que ha comportat el teletreball i l’augment de la vulnerabilitat de les dones en l’àmbit laboral. Per això, ha subratllat la necessitat de prevenir “amb caràcter prioritari” sobre riscos laborals en aquest àmbit. Martínez ha exposat els punts bàsics de la Llei del teletreball espanyola i n’ha destacat el caràcter de voluntarietat sobre el treball a distància, juntament amb dos principis més: el principi d’igualtat i el paper de la negociació col·lectiva, ha dit. La secretària general del ministeri també ha defensat que tots els mecanismes de flexibilitat interna de les empreses han de ser negociats, un aspecte que, segons ha remarcat, hi estan d’acord el govern i els agents socials.
L’acord de 4 dies a Desigual, millor amb sintonia amb els sindicats, segons el CTESC
Pel que fa el president del CTESC, Toni Mora, ha comentat que arran de la pandèmia “s’han vist negociar acords de flexibilitat laboral com mai s’havien negociat, en funció del teletreball però també de els necessitats productives de l’empresa”. Mora també s’ha referit a la votació de fa uns dies a Desigual per implantar la jornada de quatre dies i el desacord amb els sindicats. “Defenso la negociació col·lectiva fins a l’última de les empreses. Si aquest acord s’hagués pres amb la legitimitat d’un acord col·lectiu tindria un recorregut més potent i podríem posar-lo més d’exemple i ens representaria a tots”, ha comentat.