Els preus dels béns i els serveis a Espanya van ser un 3% inferiors a la mitjana de la Unió Europea l’any 2021, segons una estadística publicada per Eurostat. Així, l’Estat se situa entre els set països de la UE on els preus l’any passat van ser inferiors a la mitjana, conjuntament amb Xipre (-9%), Eslovàquia (-10%), Portugal (-11%), Eslovènia (-12%), Grècia (-13%) i Estònia (-13%). Els països amb els preus més elevats són Irlanda i Dinamarca (ambdós un 40% per sobre la mitjana), mentre que els que se situen més per sota son Romania (-44%), Bulgària (-44%) i Polònia (-40%). Per sectors, restaurants i hotels és el que presenta majors divergències, amb diferències de preu de fins a 3,4 vegades entre els estats més cars i els més barats.
El 2021, els països amb un preu més elevat als serveis de restauració i hotels van ser Dinamarca (+55%), Suècia (+37%) i Finlàndia (+33%). Per contra, els països que han registrat preus inferiors respecte a la mitjana europea són Bulgària (-34%), Polònia (-28%) i Hongria (-38%).
El segon producte que registra una diferència de preus més elevada entre els estats membres és l’alcohol i el tabac. En aquest cas, Bulgària (-36%), Polònia (-28%) i Hongria (-21%) són els països amb un menor preu respecte a la mitjana europea, mentre que els més cars són Irlanda, que duplica la mitjana de la UE, Finlàndia (+73%) i Dinamarca i França (+34%, ambdós).
La roba és el grup de productes amb els preus més homogenis entre els països membres. Bulgària torna a ser el país amb un preu més baix, concretament un 24% per sota la mitjana europea, mentre que Dinamarca anota la xifra més alta, un 34% per sobre. La diferència també és estreta en equipaments de transport: el mínim el marca Polònia (-19%), mentre que el màxim el torna a registrar Dinamarca, amb un (+38%). En el cas dels productes electrònics, el preu més alt entre els vint-i-set es troba als Països Baixos (+13%), mentre que Polònia registra la xifra més baixa (-12%).
L’Estat només se situa per sobre de la mitjana europea als preus de la comunicació, amb una diferència del 22% En el cas de l’alcohol i el tabac, el preu és un 13% inferior a mitjana de la UE, mentre que el de la roba se situa un 10% per sota.