Els preus a Catalunya tornen a caure un 0,1% al febrer després de registrar una pujada del 0,4% durant el primer mes de l’any. Segons dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la caiguda de l’Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya es deu a una davallada en l’import dels subministraments de la llar. Durant el mes de febrer, el preu de l’aigua, l’electricitat i el gas va ser un 0,9% inferior en comparació al mateix període de l’exercici anterior, mentre que la variació interanual al gener es va situar en el +2,5%. Si bé l’import de la resta de productes no ha variat excessivament, l’IPC en sectors com l’ensenyament o les telecomunicacions continua a la baixa.
En concret, els preus al sector de l’educació van caure un 4,1% interanual al febrer, una taxa de variació que ja fa cinc mesos que es repeteix. Pel que fa a les telecomunicacions, l’import d’aquest servei va caure un 3,6% durant el febrer, i ja acumula vuit mesos consecutius a la baixa. En paral·lel, a Catalunya també es van reduir els preus dels carburants (-1,4%) i dels hotels i restaurants (-0,2%), mentre en les begudes no alcohòliques i el tabac no es van registrar canvis.
Per altra banda, els sectors que van contribuir de forma positiva a l’IPC van ser els aliments i begudes no alcohòliques (+1,7%), i el vestit i el calçat (+1,1%). Malgrat tot, cal destacar que el sector de la moda va registrar una forta davallada de preus al gener. Pel que fa a la resta d’activitats, l’import dels mobles i articles de la llar va créixer un 0,3%, els preus a la sanitat van fer-ho un 0,2%, i l’IPC corresponent a l’oci i la cultura va incrementar-se un 0,1% en termes interanuals.
Al conjunt de l’Estat, l’IPC durant el segon mes de l’any va caure cinc dècimes respecte al gener, situant-se en el 0%. De nou, el preu dels subministraments –en especial l’electricitat- va motivar la davallada de l’índex. Durant el mes de febrer, l’import dels subministraments va reduir-se un 1,1% en termes interanuals, mentre que al gener havia registrat un creixement del 3,2%. A l’estat espanyol també destaquen les caigudes en el preu de les comunicacions (-3,5%) i els carburants (-1,2%), mentre que els increments més alts es troben al sector dels aliments i begudes no alcohòliques (+1,6%) i al vestit i calçat (+1%).