Dimecres, 05 de febrer del 2025

Els pressupostos de 2020 destinen un 0,2% a cooperació al desenvolupament, 52 MEUR

Bosch diu que la xifra es queda "molt a prop del rècord històric" i suposa un augment de 20 MEUR

|

Els projecte de pressupostos 2020 destina un 0,2% a cooperació al desenvolupament, segons ha anunciat el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, en un acte sobre el procés participatiu Visió 2030 aquest dimarts a Barcelona. Si s’aproven els números, la partida serà de 52,8 milions d’euros, 20,7 milions més que en els prorrogats del 2017. En aquells pressupostos, l’Ajut Oficial al Desenvolupament es va quedar en el 0,13%. Segons Bosch, la xifra suposa “l’augment més important que s’ha produït mai” i es queda “molt a prop del rècord històric” d’abans de la crisi. El conseller ha recordat que la Generalitat té el compromís d’augmentar progressivament la partida fins arribar el 2030 al 0,7%, l’objectiu marcat per l’ONU.

Per què servirà l’augment pressupostari?

 

Enguany la cooperació catalana comptarà, doncs, amb un total de 52,8 milions d’euros, que l’executiu repartirà en diferents línies de treball. En primer lloc, la major part d’aquest import anirà destinat a incrementar el pressupost de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Una de les accions amb les quals es plasmarà l’augment pressupostari és en la consolidació de l’agenda de defensa dels drets humans, amb una especial atenció a la situació dels defensors i defensores dels drets humans. Concretament, el nou pressupost permet fer créixer el Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans, amb la voluntat de “consolidar-lo com una de les actuacions emblemàtiques de la cooperació catalana”, ha expressat el conseller Bosch. El Programa ja duu tres edicions oferint protecció i atenció integral a persones que veuen amenaçada la seva vida per raó de l’activitat de defensa dels drets humans que realitzen al seu país d’origen a través d’una acollida temporal de sis mesos a Catalunya i de l’acompanyament al retorn. Actualment hi ha tres persones acollides sota aquest Programa.

 

Els 52,8 milions d’euros també serviran, entre d’altres, per transformar i donar suport al sector de la cooperació catalana; per fer nous acords bilaterals i donar continuïtat als ja existents tant amb països (com els que ja hi ha amb Bolívia, Moçambic, Líbia o El Salvador) com amb regions (Tànger o Sarajevo, per exemple) i organismes multilaterals; i per prioritzar certes àrees geogràfiques de la política de cooperació del Govern de Catalunya, amb especial atenció al conjunt del continent africà, la riba sud de la Mediterrània i l’Amèrica Llatina. De la mateixa manera, els comptes del 2020 permeten fer un impuls a la coherència de les polítiques públiques de cooperació, és a dir, a tenir una visió transversal que vinculi l’activitat de tot el Govern al desenvolupament sostenible, en línia amb l’Agenda 2030.

 

Retorn del procés participatiu ‘Visió 2030’

 

Precisament amb l’Agenda 2030 al centre la Generalitat va engegar el procés participatiu ‘Visió 2030: La contribució catalana al desenvolupament global’, una iniciativa que va encetar el 2018 per generar una visió sobre com ha de treballar la cooperació catalana els reptes i oportunitats d’aquesta agenda internacional i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible. El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha estat l’encarregat de presentar el document que recull les aportacions del procés participatiu Visió 2030, que ha alimentat el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2019-2020, el primer que s’ha nodrit de les propostes d’un procés com aquest.

En la sessió també hi ha participat la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual; el director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña-López, que ha explicat com ha funcionat el procés participatiu; el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Lluís Juncà;  el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. A l’obertura de l’acte, la catedràtica de Sociologia, Marina Subirats, ha fet una conferència en què ha remarcat la importància de la cooperació al desenvolupament en un món globalitzat i en un moment en què “les desigualtats s’han agreujat a escala mundial”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483