Dijous, 12 de desembre del 2024

Els líders europeus eviten concrecions sobre energia però insten la CE a estudiar “certs comportaments” del mercat

Els 27 ajornen al desembre el debat energètic sense acordar cap mesura concreta després de cinc hores de discussió

|

Els líders europeus han debatut durant cinc hores com respondre a l’augment del preu de l’energia, però la discussió no ha portat a cap mesura concreta, sinó a ajornar el debat a la cimera del desembre. En el text de conclusions, els 27 descarten accions a nivell europeu a curt termini per fer front a la crisi energètica, però insten la Comissió Europea estudiar “certs comportaments” dels mercats del gas i l’electricitat, així com també del sistema europeu de comerç de CO2 per valorar si cal “una major regulació”. El text també demana tenir en compte la “diversitat i especificitat” dels diferents estats membre pel que fa a les mesures immediates per fer front a l’augment dels preus. En les conclusions, els 27 també insten la Comissió i el Consell a estudiar “ràpidament” mesures a mitjà i llarg termini perquè el preu de l’energia sigui “assequible” per a llars i empreses, així com per “augmentar la resiliència del sistema energètic de la Unió Europea”.

Durant el debat, la República Txeca ha bloquejat l’acord sobre l’energia, però altres països com per exemple Espanya tampoc estaven satisfets amb el text que els líders tenien sobre la taula. Espanya ha pressionat per incloure l’anàlisi del mercat elèctric i del gas en el text de l’acord, així com l’estudi de l’especulació en el sistema europeu de comerç de CO2. Amb tot, les conclusions no recullen cap mesura concreta a nivell europeu a curt termini, tal com demanava Espanya.

A l’arribada a la cimera, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja s’havia resignat a que no hi hagués cap resposta europea concreta a la crisi energètica en aquesta cimera. Sánchez havia admès que l’objectiu d’aquesta trobada era “avançar en el debat” per avaluar les pròximes propostes de l’executiu europeu i havia lamentat que la Unió Europea no avanci “més ràpid” en la resposta a la crisi. Durant el debat, Espanya ha trobat aliats en països com Grècia o Itàlia, que també han reclamat accions europees contra la crisi energètica aquest hivern. En canvi, Alemanya, els nòrdics i els Països Baixos s’oposen a revisar el mercat elèctric tot defensant que l’increment dels preus és temporal i se’n poden pal·liar els efectes amb accions impulsades des dels mateixos estats.

La Comissió Europea va posar sobre la taula la setmana passada un seguit de mesures que proposava als estats per fer front a l’increment del preu de l’energia. A curt termini, l’executiu europeu es limitava a assenyalar accions que estan en mans dels estats i que, de fet, alguns ja havien començat a implementar. Entre aquestes mesures hi havia, entre d’altres, ajudes o reduccions d’impostos a famílies vulnerables i empreses. A mitjà i llarg termini, la Comissió Europea ha demanat a autoritats europees estudiar com millorar el sistema energètic, la compra conjunta de gas o l’emmagatzematge estratègic de reserves. L’executiu comunitari haurà de presentar les seves conclusions quan finalitzin els estudis, però cap d’aquestes mesures s’aplicarà aquest hivern, quan es preveu que el preu del gas es mantingui alt.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483