Dimarts, 05 de novembre del 2024

Els EUA defensen davant la UE el seu pla d’ajuts massiu: “Si nosaltres som ambiciosos, vosaltres també i el món millora”

Les dues parts reconeixen els esforços "sense precedents" en matèria energètica i acorden mantenir la cooperació mútua

|

Els Estats Units han defensat davant la Unió Europea el seu pla d’ajuts massiu per combatre la inflació, un programa que va aixecar dures crítiques quan va ser presentat per la possibilitat que podria posar en perill les inversions a Europa i desviar-les al gegant nord-americà. En una compareixença que ha tingut lloc aquest dimarts en el marc de la cimera d’energia entre els Estats Units i la UE, el secretari general d’Energia de l’administració nord-americana, David Turk, ha subratllat que les ajudes contribuiran a accelerar la descarbonització, tot argumentant que la competència entre les parts s’ha de valorar des de la part positiva. “Si nosaltres som ambiciosos, vosaltres també i el món en general millora”, ha apuntat.

La cimera d’energia entre els Estats Units i la Unió Europea, encapçalada per l’alt representant de la UE, Josep Borrell, i el secretari d’estat dels Estats Units, Antony Blinken, és la desena que celebren les parts. L’anterior es va celebrar el passat 7 de febrer a Washington, pocs dies abans que Rússia iniciés la invasió d’Ucraïna.

En el comunicat conjunt d’aquest dimarts, les dues potències han reconegut els esforços “sense precedents” en matèria energètica que s’han dut a terme des de l’esclat del conflicte i han posat de manifest la necessitat “d’intensificar” la coordinació tant bilateral com multilateral per “mantenir els preus energètics estables” i “accelerar la transició energètica”.

En aquest sentit, han subratllat la importància de donar suport a altres regions -més enllà d’Ucraïna- com els Balcans Occidentals, el Nord d’Àfrica o el sud del Caucas per contribuir a la descarbonització i, alhora, establir noves relacions amb proveïdors energètics fiables.

Encara en relació amb aquest punt, tant els Estats Units com la Unió Europea s’han compromès a reforçar la seva aliança per assegurar el subministrament de minerals i matèries primeres crítiques, essencials per a la fabricació de bateries o turbines eòliques.

Per altra banda, també han posat en relleu el rol que pot tenir l’energia nuclear en la transició energètica. És per això que les dues parts han acordat organitzar un fòrum al llarg d’aquest any per analitzar possibles opcions de cooperació en aquest camp.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483